Dissabte, 27 d'abril de 2024
món rural

El Govern presentarà properament l’Estatut de Municipis Rurals a totes les alcaldies rurals de Catalunya

L’objectiu d’aquestes trobades és generar un espai de diàleg i d’intercanvi d’opinions sobre aquest nou marc legal que l'executiu preveu entrar al Parlament al març

Pallars Digital Pallars | 18 de gener de 2024 a les 08:29
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, presentant l'avantprojecte a Barbens | Govern
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha iniciat a Barbens, a la vegueria de Lleida, una ronda de trobades amb les alcaldies rurals de Catalunya per presentar l’avantprojecte de Llei de l'Estatut de Municipis Rurals. Una iniciativa llargament reivindicada pel món rural per tal de fer front al despoblament, garantir l’accés als recursos dels habitants d’aquests municipis en igualtat de condicions i enfortir l’equilibri territorial.

A Catalunya, un 75% de la població viu en un 15% del territori, mentre que el quart restant ocupa el 85% del territori. Una situació de desequilibri territorial que s’ha vist agreujada en els últims anys per la falta d’arrelament de la població. Durant aquestes trobades, Vilagrà compartirà amb el territori aquest nou text que el Govern preveu entrar al Parlament aquest mes de març.
 
 

Aconseguir que la gent es quedi als municipis rurals

Durant la seva intervenció, la consellera ha qualificat l'Estatut com una "eina innovadora". Pocs països del món, segons afirma, "tenen un estatut concret pels municipis més petits i des del Govern vam creure que era absolutament necessari fer-lo". I ha afegit que es tracta de "posar mesures sobre la taula, des del punt de vista normatiu, fiscal i econòmic per tal d’aconseguir que la ciutadania es quedi als municipis rurals a viure". "Catalunya és un territori divers i volem generar oportunitats arreu perquè tothom pugui viure allà on vulgui", afirma.

Així mateix, ha volgut destacar l’important paper que ha tingut el món rural en tota la seva elaboració: "És un text que hem fet per al territori i amb el territori". Per la seva banda, el secretari de Governs Locals i Relacions amb l’Aran, David Rodríguez, ha explicat  que amb aquest estatut "el Govern vol superar les problemàtiques associades amb els municipis rurals", com ara l'accés a l'habitatge o als serveis bàsics.
 
 

Estatut de Municipis Rurals

El despoblament rural de Catalunya és una problemàtica que s’ha anat agreujant amb el pas del temps. Del total de 947 municipis que existeixen a Catalunya, 593 (un 62,2%) tenen una població que no supera els 2.000 habitants i d’aquests, 332 (55,99%) no superen els 500 habitants.

L’Estatut de Municipis Rurals ha estat coordinat per la Universitat de Barcelona (Fundació Bosch Gimpera) i el grup de treball per a l’Estatut amb les entitats municipalistes (Micropobles, Associació Catalana de Municipis, Federació de Municipis de Catalunya), Eines de Repoblament i diversos departaments de la Generalitat, entre els quals el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el Departament de Territori i el Departament d’Economia i Hisenda


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació