Dissabte, 27 d'abril de 2024
sequera

L'estany petit de Basturs s'asseca del tot per culpa de la sequera

Els Agents Rurals estan investigant les possibles extraccions il·legals d'aigua que estan sobreexplotant l'aqüífer

Tomàs Garcia Espot Basturs | 11 de gener de 2024 a les 11:30
L'estany petit de Basturs, totalment sec | Catalunya Ràdio
La sequera continua provocant estralls al patrimoni natural del Pallars Jussà. Una de les víctimes més greus és l'estany petit de Basturs, que s'ha assecat del tot. Tal com avança Catalunya Ràdio, la sobreexplotació dels aqüífers també està deteriorant aquest lloc emblemàtic de la comarca, inclòs -juntament amb l'estany gran- dins del Pla d'Espais Interès Natural de Catalunya.

Tot i que la majoria d'aquestes extraccions d'aigua són legals, també n'hi ha que es fan de manera irregular. Els Agents Rurals ho estan investigant, i ara estan sota lupa una quinzena d'explotacions agràries properes, que necessiten més aigua que mai donada la greu situació de sequera.
 
Així ho ha confirmat a Pallars Digital el cap dels rurals al Pallars Jussà, Miquel Arilla, que explica que estan fent inspeccions a la zona i revisant les concessions dels pous i els cabals autoritzats. Assenyala que hi ha "un nombre important" de pous que estan "en tràmit", però també algun altre que podria no estar autoritzat.
 

Hàbitat d'una espècie en perill d'extinció

L'aqüífer sobreexplotat que alimenta l'estany depèn de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), i només es podria sancionar aquells que extreuen l'aigua sense l'autorització d'aquest organisme. D'altra banda, explica Arilla, tot i que els estanys s'assequin, l'aqüífer continuarà actiu perquè té més profunditat
 
Els principals perjudicats per aquest fet seran les nombroses espècies que habiten els estanys, algunes d'elles protegides. És el cas de la madrilleta roja, un petit peix que també està en perill d'extinció, i només es troba als estanys de Basturs i a les Terres de l'Ebre.
 

La madrilleta roja, espècie amenaçada que viu als estanys de Basturs Foto: David Pérez



Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació