Dissabte, 27 d'abril de 2024
carreteres

Els veïns de Mencui recorren al Síndic per millorar l'accés rodat i la connexió elèctrica

Només és possible arribar-hi per una pista forestal de més de quatre quilòmetres que es troba en males condicions, i la xarxa elèctrica no té prou potència

Pallars Digital Mencui | 4 de gener de 2024 a les 10:00
Imatge de la pista de terra d'accés al nucli, situat al municipi de Soriguera | ACN
Els veïns de Mencui, al municipi de Soriguera, han tornat a posar el crit al cel per les condicions d'accés aquest nucli, situat a 1.256 metres d'altitud. Actualment, només és possible arribar al poble per una pista forestal de més de quatre quilòmetres, i que es troba en males condicions. Un fet que provoca que només sigui recomanable accedir-hi amb vehicles totterreny. "Vivim en unes condicions més pròpies del segle XIX que no del segle XXI", denuncia a Pallars Digital un veí.

A més, els seus habitants es queixen que de les set cases del poble, només quatre tenen connexió a la xarxa elèctrica. D'altra banda, les tres restants -reformades més tard i que són residència habitual- no poden connectar-s'hi, ja que la companyia al·lega que la línia elèctrica no té prou potència per abastir totes les cases.
 
Però el problema no s'acaba aquí. I és que als habitatges que sí que disposen d'aquest servei la potència tampoc és suficient perquè els electrodomèstics o la calefacció puguin funcionar amb normalitat.  

Per tot plegat, els veïns de Mencui han enviat una queixa al Síndic de Greuges per tal que intercedeixi davant les autoritats. Volen que el poble "pugui accedir a un nivell de vida propi segle XXI", d'acord amb la resolució del Parlament Europeu de 21 de gener de 2021, sobre l'accés a un habitatge digne.
 
Aquesta situació, lamenten, "fa que el nostre poble estigui condemnat al despoblament a curt terme". A més, assenyalen que "ningú es pot plantejar adquirir o reformar un habitatge sense disposar d'un accés digne i molt menys sense energia elèctrica". Fa més de 20 anys que els veïns d'aquest petit nucli del Pallars Sobirà demanen poder arribar a casa seva en condicions. 

Dos anys enrere, de fet, els mateixos veïns i l'Ajuntament de Soriguera ja van reclamar a les administracions supramunicipals que s'asfaltés la pista, construïda fa tres dècades gràcies a la venda de fusta del bosc. En aquest sentit, el consistori va demanar ajuda a la Diputació de Lleida i la Generalitat per abordar aquesta necessària renovació. Una reivindicació, però, que encara no ha estat escoltada.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació