Dissabte, 27 d'abril de 2024

La febre d'or

Article d'un lector del diari sobre les possibilitats del ciclisme de muntanya al Pallars Sobirà

Opinió Pallars | 2 de gener de 2024 a les 11:47
Un ciclista baixant per un corriol del Pallars Jussà | Territori lo Podall
Senyor director,
 
Quan era petit, a finals dels 70, al·lucinava amb els intrèpids pioners que temptaven la sort baixant la Noguera Pallaresa amb proto-piragües prehistòriques. Aquells heroics aventurers eren, sense saber-ho, el cavall de Troia que havia d'obrir el Pallars a la modernitat. Junt amb l'esquí d'Espot i Llessui, arrencava l'era del turisme a muntanya. Els escèptics es mostraven indiferents amb aquells atrevits visitants i les seves modernes pràctiques. Deien que els esports d'aventura eren una moda passatgera que atrauria les 10 plagues d'Egipte. Malgrat tot, la normalització del sector terciari a muntanya va arribar calmosa i tardana: va caldre mig segle per a emmudir els recalcitrants!

Ha valgut la pena esperar! La indústria turística ha florit i el pròsper ecosistema de visitants i visitats s'ha convertit en la primera font d'ingressos de la comarca (un 82% dels ingressos del territori). Ha costat suor, sang i llàgrimes, però finalment ja ningú nega que el turisme és la gallina dels ous d'or!

Però ull que el peix no és al cove! La seqüència del desembarcament del turisme a muntanya no s'ha completat encara! Al Pallars Sobirà no hem sabut treure profit de l'esclat de la BTT. En canvi, els que van apostar per les rodes, al Canadà, als Alps, o els més propers Andorra, Aínsa o Benasc, fa anys que ja recullen el fruit a mans plenes.

El Mountain Bike fa furor al Pallars Jussà (en gran part pels increïbles senders que han modelat) i els veïns germans ens miren amb incredulitat coneixedors que el Pallars Sobirà serà competència implacable quan l'oferta de corriols d'aquí dalt estigui polida! Efectivament, és sabut per tothom que el BTT no acaba d'arrencar al Pallars Sobirà i això passa, entre altres coses, perquè els senders, la matèria primera del turisme de bicicleta, estan deixats de la mà de Déu.

Cal que la bici arreli aviat per tenir els camins transitats. Els corriols son les artèries del Pallars i caminadors i ciclistes, la saba. No podem repetir la història i partir de zero com van fer els antics pioners amb aquelles velles piragües. En bona hora el Consell Comarcal ha fet un pas de gegant per donar resposta al clam popular aconseguint una generosa ajuda dels Fons Next Generation. Tenim a les nostres mans el botó vermell que desapalancaria l'històric bucle!

El mannà caigut del cel genera il·lusió, però també recança. Hi ha qui tem que el Consell caigui en l'autocomplaença i actuï amb precipitació sense escoltar la parròquia. No calen massa filigranes per enganxar els caminaires i ciclistes al Pallars. Els riders que decideixin visitar-nos no acudiran al Sobirà enlluernats per flamants miradors, amplis i còmodes pàrquings, revolucionàries aplicacions de mòbil o gratuïtes estacions de càrrega per a bicis elèctriques, no.

Els bikers vindran i s'atraparan al Pallars Sobirà per les vistes i els boscos cuidats, pels corriols verges i salvatges, acudiran a la recerca del flow i, en definitiva, seran fecunds i es multiplicaran si la proposta de senders és atractiva.

Cal desacomplexar-se! El Pallars Sobirà mai ha estat l'ariet del turisme a Catalunya. Potser per llunyà o indòmit, tal vegada perquè els recalcitrants han llastat l'obertura, o per la moda de plantar barreres i prohibicions en nom del proteccionisme? Tant se val! És hora de fer virtut les mancances. Les adversitats (i els adversos) han abocat el Pallars Sobirà a la virginitat i, paradoxalment, l'han convertit en el nou El Dorado del turisme sostenible de Catalunya. Aprofitem-ho perquè res podrà aturar el tsunami de la primavera ciclista. La metxa encesa del senderisme s'acosta al barril de la pólvora.

Sembla com si ens neguéssim a assumir que la formidable xarxa de camins i corriols del Pallars Sobirà gaudeix de les condicions per convertir la comarca en la meca del Mountain Bike del Sud d'Europa! Hem tingut la resposta sempre davant dels nassos: per impulsar i consolidar el turisme de BTT és imprescindible desclassificar, publicitar optimitzar i cuidar els corriols del Pallars Sobirà que son el corn de l'abundància, el vertader or del Pallars!

Jeremiah Johnson
 
 Avís:
Els continguts publicats a la secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació