Dissabte, 27 d'abril de 2024
habitatge

ERC i PSC acorden deixar en mans dels ajuntaments el topall als pisos turístics

Al Pallars, el Govern només aplicarà la nova llicència necessària per tenir un HUT a Tremp i a Sort, al considerar-se municipis tensionats

Pallars Digital Pallars | 21 de desembre de 2023 a les 09:00
Moment de la votació per convalidar el decret sobre els HUT al Parlament | M. Puig / ACN
ERC i PSC han acordat aquest dimecres modificar la regulació dels pisos turístics per tal que siguin els ajuntaments els qui decideixin si estableixen un topall o no. El pacte també inclou reduir de 262 a 140 els municipis on s'aplicarà la nova llicència necessària per tenir un HUT. Així doncs, al Pallars, el decret llei només afectarà a Tremp Sort, i exclou els altres 13 municipis on s'havia d'aplicar la regulació.

 
La consellera de Territori, la poblatana Ester Capella, ha admès que no li agraden alguns dels canvis pactats amb el PSC perquè es deixen les "portes obertes" als municipis. En aquest sentit, ha avisat que treballarà "en un futur" perquè el decret "torni a allà on no hauria d'haver sortit mai".
  
Els republicans han salvat l'aprovació del decret al Parlament a canvi de modificar-ne el contingut al març. Hi han votat a favor ERC, PSC, els comuns i la CUP, mentre que Junts, Cs, Vox i PPC s'hi han oposat. La cambra catalana també ha aprovat que es tramiti com a projecte de llei per poder fer modificacions.
 

La nova llicència, només obligatòria a Tremp i Sort

L'acord entre republicans i socialistes, doncs, preveu eliminar el topall de 10 habitatges d'ús turístic per 100 habitants, i es deixa "que siguin els ajuntaments els que decideixin sobre la necessitat d'establir o no un topall, d'acord amb la seva realitat". Una altra modificació és que el nou règim de llicència prèvia sigui obligatori als 140 municipis on actualment es considera que hi ha un mercat tens d'habitatge. Al Pallars, això només inclou Tremp i Sort, que van ser declarades com a zona tensionada.

Fonts del Govern asseguren que reduint la regulació a 140 municipis ja no és necessari que hi hagi un topall, ja que en aquests 140 que tenen un mercat tens d'habitatge, a la pràctica, ja no hi podran haver nous pisos turístics perquè primer s'hauran de garantir les necessitats de la població amb habitatge permanent. Segons aquestes mateixes fonts, el topall estava més pensat pels municipis que estaven regulats al decret però que en quedaran fora amb l'acord.
 
D'altra banda, el pacte manté que la durada de les noves llicències sigui de cinc anys i afegeix que la pròrroga serà "automàtica" sempre que el planejament urbanístic ho permeti. També manté que els propietaris de pisos turístics ja existents tindran cinc anys per demanar la nova llicència i aclareix que "s'estableix a efectes compensatoris només pel supòsit que el nou planejament no permeti aquest ús".


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació