Dissabte, 27 d'abril de 2024
renda

El Govern mostra a Sort la seva aposta per la Renda Bàsica Universal

El delegat del Govern al Pirineu assenyala que aquest instrument "pot facilitar que les persones no hagin d'abandonar el Pirineu i desplaçar-se a grans nuclis urbans"

Pallars Digital Sort | 19 de desembre de 2023 a les 09:20
La presentació ha tingut lloc al Casal Cívic de la capital del Sobirà | Delegació del Govern
El Casal Cívic i Comunitari de Sort ha acollit aquest dilluns la presentació la Renda Bàsica Universal per part del Govern. El cap de l'oficina del pla pilot per implementar-la, Sergi Raventós, ha defensat l'aposta de l'executiu català per aquest instrument de protecció social, en un acte que ha reunit una trentena de persones, entre les quals l'alcalde del municipi, Baldo Farré.

 
En la benvinguda, el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Castells, ha remarcat que la Renda Bàsica Universal (RBU) podria tenir "un impacte molt directe en la vida de la població de les nostres comarques". Podria -afirma- "facilitar que les persones visquin on volen viure" i "no hagin d'abandonar el Pirineu i desplaçar-se a grans nuclis urbans per poder accedir a feines millor remunerades", ha assenyalat Castells.
 
A més, l'RBU podria jugar un paper important a l'hora de fer sostenibles "feines que són fonamentals per mantenir el territori però que en aquests moments no tenen el reconeixement econòmic que haurien de tenir", ha afegit el delegat.

Per la seva banda, el cap de l'Oficina del Pla Pilot ha iniciat la seva intervenció assenyalant que l'actual sistema de protecció social no dona una resposta adequada a les situacions de pobresa i desigualtat que hi ha al país. Ha exposat que malgrat l'esforç realitzat a través dels programes de rendes mínimes, la pobresa no es redueix. I això vol dir que hi ha una part important de la població que viu sense tenir recursos econòmics suficients, és a dir, amb menys capacitats d'elecció, menys autonomia i menys llibertat real.
 

Què és la Renda Bàsica Universal?

L'RBU és una assignació monetària amb les següents característiques: és individual, perquè s'atorga a la ciutadania a títol individual i no està vinculada a una llar o unitat familiar; és incondicional, perquè la persona receptora no ha de presentar cap requisit econòmic o social per rebre-la, més enllà de tenir la ciutadania o la residència acreditada; és universal, perquè la rep tothom i no s'adreça a un col·lectiu específic; i és regular, perquè és una percepció mensual, no puntual (un únic pagament) o temporal (de duració limitada).
 
"Estem parlant -assegura Raventós- d'una redistribució de la riquesa, d'una reducció de les desigualtats socials i de donar una protecció a tota la població pel sol fet de ser ciutadà". "Creiem que és una política realment transformadora", ha afegit, apuntant que l'RBU obligaria a replantejar les polítiques de tipus assistencial i enfocades a determinades problemàtiques que s'estan aplicant actualment. "És una concepció fins i tot republicana, que atorga a la ciutadania el dret a la seva existència material", ha dit.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació