Dissabte, 27 d'abril de 2024
transhumància

La transhumància és declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco

El comitè avaluador destaca el paper dels ramaders pel que fa a la documentació, la transmissió i la promoció d’aquesta activitat tradicional

Pallars Digital Pallars | 11 de desembre de 2023 a les 11:00
Un centenar de cavalls baixant del Pallars Sobirà al Jussà en transhumància el passat mes de novembre | M. Lluvich / ACN
La transhumància ha estat inclosa en la llista representativa del Patrimoni Immaterial de la Unesco. La decisió s'ha donat a conèixer aquest dimarts en el 18 Comitè Intergovernamental celebrat a Botswana, i inclou la candidatura conjunta on hi ha Andorra i Espanya.

 
La ministra de Cultura, Joventut i Esports andorrana, Mònica Bonell, ha valorat la declaració com un reconeixement a una de les pràctiques ramaderes "més ancestrals", que no només forma part del patrimoni natural, sinó també del patrimoni cultural andorrà. Una pràctica, afirma, que també contribueix a la "sostenibilitat i preservació del paisatge" i la biodiversitat d'Andorra.
 
Entre els arguments per a la inscripció, el comitè avaluador ha destacat el paper dels ramaders en la "documentació, la transmissió i la promoció" de la transhumància, així com l'impacte econòmic i social als països on es practica, més enllà de l'activitat ramadera pròpiament dita.

 
A més, també han remarcat que la transhumància és beneficiosa per als ecosistemes, ja que contribueix a preservar les races locals i millorar la fertilitat del terreny. La inscripció inicial del 2019 incloïa només Àustria, Itàlia i Grècia, però ara s'ha ampliat a set països més: Andorra, Albània, Croàcia, Espanya, França, Luxemburg i Romania.
 
La inclusió d'aquesta activitat a la llista arriba un any després que la Unesco declarés els Raiers de la Noguera Pallaresa com a Patrimoni de la Humanitat. A més, tant Andorra com el Pallars van aconseguir, l'any 2015, el mateix reconeixement per a les falles i les festes del foc del solstici d'estiu als Pirineus.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació