Diumenge, 28 d'abril de 2024
Meteorologia

Les pluges deixen 200 litres a la Vall Fosca, que recupera els nivells pluviomètrics d’abans de la sequera

La gran quantitat d’aigua caiguda també es fa notar als embassaments pallaresos

Pallars Digital Vall Fosca | 4 de desembre de 2023 a les 11:30
El riu Sarroca al seu pas per Senterada, aquest dissabte al matí | Jordi Ubach
Les pluges dels darrers dies han estat molt generoses amb el Pallars, i especialment a la Vall Fosca. Des de l'inici de l'episodi, el passat dimecres 29 de novembre, a la zona s'han superat els 200 litres per metre quadrat. Capdella, per exemple, tal com explica Vall Fosca Climàtica, ha recuperat els nivells pluviomètrics anteriors a la sequera.

En un any natural, del desembre de 2022 al novembre de 2023, l'estació ha superat per primer cop els 1.250 mm en més dos anys. Les dades, sense dubte, conviden a l'optimisme, ja que des del període de juny 2020 al juliol del 2021, la Vall Fosca sempre havia estat per sota d'aquests registres.
   
A més, segons el mateix compte, la d'aquest 2023 ha estat la tardor més plujosa en anys a Capdella. Ha superat la del 2012 respecte a la precipitació, i els còmputs són els més elevats de la sèrie 2007-2023. Alhora, però, aquesta tardor ha estat també la més càlida dels darrers 16 anys. El cert, però, és que les pluges dels darrers dies han disparat el cabal de molts rius, com ara el Flamisell o el de Sarroca.
 

També creixen els embassaments

A banda del cabal dels rius, les pluges també s'han fet notar -i molt- als embassaments pallaresos. El de Sant Antoni, per exemple, que és on recau la majoria de l'aigua que es recull al Pallars, es troba al 67,62% de la seva capacitat, gairebé un 20% més en comparació a les mateixes dates de l'any passat.
 
La dada més rellevant, però, és la diferència respecte a fa prop d'una setmana: el dia 30 de novembre, el pantà es trobava al 56,80%, més de 10 punts per sota del nivell actual. Sense dubte, ha plogut bé, i els pantans se n'estan beneficiant.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació