Dissabte, 27 d'abril de 2024
sequera

Es constitueix un nou òrgan al Pirineu per optimitzar la gestió de l'aigua

Representants d'administracions públiques i empresariat formen a Sort la comissió territorial de l'Alt Pirineu i Aran de la Taula Nacional de l'Aigua

Pallars Digital Sort | 1 de desembre de 2023 a les 08:30
Imatge de la reunió celebrada al Consell Comarcal del Pallars Sobirà | Delegació del Govern
El Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha acollit aquest dijous la constitució de la comissió territorial de l'Alt Pirineu i Aran de la Taula Nacional de l'Aigua. La trobada ha estat encapçalada pel delegat territorial del Govern a la vegueria, Josep Castells, i ha comptat amb la participació d'una vintena de representants d'administracions públiques i de l'empresariat.

 
Durant la sessió, s'han identificat reptes específics per a la gestió de l'aigua al Pirineu i s'han apuntat algunes línies d'actuació que podrien fer possible un menor consum d'aigua i una optimització de l'ús dels recursos hídrics. El delegat ha iniciat la seva intervenció insistint que "estem vivint la sequera més greu des que hi ha registres, tant per la seva durada com per la seva intensitat i per la superfície afectada".
 
En aquest sentit, ha subratllat que, si bé la situació a la vegueria no sembla tan greu com a la resta del país, cal tenir ben presents "la manca de precipitacions, els estius amb risc d'incendi elevat, les fonts que s'han assecat i el nivell dels pantans, que deixen al descobert grans zones seques". "El volum d'aigua embassada als pantans de la vegueria no arriba ni a la meitat de la seva capacitat", ha recordat Castells. En aquest sentit, ha explicat que "des del Govern es treballa amb mesures preventives que ens permetin gestionar de la millor manera possible situacions més greus".
 
El conjunt d'assistents a la reunió han posat sobre la taula les especificitats de la vegueria pel que fa a la gestió de l'aigua, un recurs clau per a l'economia de l'Alt Pirineu i Aran. S'ha fet referència als reptes als quals han de fer front les administracions públiques, el sector primari i el sector del turisme i l'esport, tant d'hivern com d'aventura.

La reunió d'aquest dijous és la primera d'una sèrie de tres trobades que realitzaran totes les comissions territorials de la Taula Nacional de l'Aigua des d'ara i fins la primavera. A partir d'ara, a l'Alt Pirineu i Aran s'iniciarà un procés de recollida de dades, informació i propostes, en què es podran sumar altres participants. De la tercera trobada, en què es farà una revisió i exposició de tot el treball realitzat, en sortirà un document consensuat pels diferents agents de la vegueria que es traslladarà a la Taula Nacional de l'Aigua.
 
Entre altres, han assistit a la trobada d'aquest dijous el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isus, que ha donat la benvinguda a la sessió, i l'alcalde de Sort, Baldo Farré. També hi han participat representants dels ajuntaments de Tremp, el Pont de Suert, la Seu d'Urgell i Puigcerdà, així com dels consells comarcals del Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell i la Cerdanya.

Des de la Generalitat, s'hi han sumat representants del Departament d'Acció Climàtica i del Departament d'Empresa i Treball. Per part de l'empresariat, hi han assistit representants de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Muntanya, el Parc Olímpic del Segre, Pallars Actiu i l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació