Dissabte, 27 d'abril de 2024
esquí

Les estacions d'esquí del Pallars demanen que no se'ls acusi de malbaratar aigua per fer neu artificial

Els complexos hivernals estan pendents de les nevades per arrencar la temporada, que podria començar el 5 de desembre

Pallars Digital Pallars Sobirà | 1 de desembre de 2023 a les 08:30
Els responsables de les estacions d'esquí durant la presentació de la temporada a Lleida | O. Bosch / ACN
Les estacions d'esquí del Pallars i del Pirineu reclamen que no se'ls acusi de malbaratar aigua per fer neu artificial. Els seus responsables han reivindicat aquest dijous la necessitat de poder fabricar-ne de manera eficient, ja que el sistema que fan servir és a partir d'un cicle tancat. Tot plegat, després que el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, demanés a les estacions que utilitzin el mínim d'aigua possible.

 
Mentrestant, els 11 complexos hivernals del Pirineu, entre els quals, EspotPort Ainé Tavascan, estan pendents de les nevades que es preveuen els propers dies per poder arrencar la temporada. De moment, només Baqueira Beret té obert des del cap de setmana passat una part del seu complex i la resta encara no poden garantir condicions per a la pràctica de l'esquí.
 
Confien poder arrencar el dia 5 de desembre, abans del pont de la Puríssima, i l'objectiu és igualar les xifres rècord de fa dos anys amb 1,5 milions d'esquiadors. Un optimisme condicionat a una atenta mirada al cel en la presentació de la temporada, que ha tingut lloc aquest dijous a Lleida. Si aquesta setmana s'havia especulat amb l'obertura d'alguns complexos de cara al proper cap de setmana, la pujada de temperatures i les pluges de les darreres hores han obligat a fer marxa enrere.

 
L'esperança dels responsables de les estacions està posada en el front fred que ha de creuar el Pirineu aquest divendres. Només Baqueira Beret, amb uns 29 quilòmetres de pistes, té obertes parcialment les seves instal·lacions i el cap de màrqueting del complex, Pau Casassalles ha reconegut que hi ha una base mínima de tot just 30 centímetres que esperen ampliar.

Malgrat aquesta incertesa, des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida es preveu que la d'enguany sigui una altra temporada de records en xifres d'esquiadors. El vicepresident Juan Antonio Serrano ho ha justificat per les sensacions que tenen després de registrar reserves per anar a esquiar ja a l'estiu, quan normalment no se'n fan fins al setembre. 

 

«Menys neu, més forfets venuts»

El sector ha vist com després de la pandèmia per la Covid-19 la gent de ciutat ha apostat per anar sempre que pugui a la neu, encara que econòmicament tinguin dificultats. Així ho ha assenyalat el director de les pistes de Tavascan, Víctor Perisé, que també ha destacat que els anys que menys neu hi ha hagut és quan han venut més forfets.

Així i tot, en aquestes pistes alpines del nord del Pallars Sobirà, l'any passat hi va haver una temporada molt dolenta que els va portar a no poder obrir fins al gener. Per aquest motiu, han estat negociant l'adquisició de canons de neu per a la temporada que ve per poder assegurar innivació fins a la zona intermèdia i poder obrir de forma parcial quan el clima no acompanya.
 

Vilagrà, sobre els Jocs Olímpics d'Hivern: «No és un tema que estigui sobre la taula»

D'altra banda, aquest dijous la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat que els Jocs Olímpics d'Hivern no estan sobre la taula del Govern després que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) optés per no presentar candidatura al 2030. "Aquest tema no està a l'agenda política", ha dit la consellera a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) del Parlament.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació