Dissabte, 27 d'abril de 2024
transhumància

La transhumància de cavalls a peu continua viva al Pallars

Pablo Moreno, de Casa Palanca, porta un any més prop de 200 animals des de Tor fins a Sant Martí de Canals

Pallars Digital Gerri de la Sal | 28 de novembre de 2023 a les 08:30
Pablo Moreno menant els cavalls al seu pas per Gerri de la Sal | M. Lluvich / ACN
Arriba el fred i els animals que han passat l'estiu a les muntanyes es retiren cap al fons de les valls, on passaran l'hivern. Els cavalls de Pablo Moreno, de Casa Palanca, han passat l'estiu a Tor, i aquests dies els fa baixar cap a Sant Martí de Canals, a Conca de Dalt, on romandran durant l'hivern.
 
Els 75 quilòmetres que separen aquestes dos poblacions els fan a peu. Per no cansar els animals, separen el trajecte amb diferents etapes. Dilluns han fet el tram entre Baro i Gerri de la Sal i aquest dimarts finalitzaran el recorregut i arribaran a Conca de Dalt. El pas de prop de 200 cavalls pels pobles desperta la curiositat de més d'un veí, poc acostumat a veure tants animals junts.
 

Pablo Moreno menant els cavalls al seu pas per Gerri de la Sal. Foto: M. Lluvich / ACN

 
Durant el recorregut, els cavalls es desvien per carreteres antigues o vorals amples per facilitar el pas dels vehicles i no ocasionar llargues cues. Així i tot, per ordenar la convivència entre animals i vehicles, els Mossos d'Esquadra aturen els conductors al pas dels cavalls i eugues.

Es tracta d'un camí d'anada i tornada; ara al novembre els cavalls baixen de la muntanya per passar l'hivern lluny de la neu i a prop de les pastures. A finals de primavera, desfaran el camí i tornaran a la muntanya a la recerca d'herba verda i fresca.
 

Durant el recorregut, els cavalls també es desvien per carreteres antigues. Foto: M. Lluvich / ACN


Són molts els ramaders que porten els animals a passar l'estiu a la muntanya, però cada cop són menys els que fan la transhumància a peu i la gran majoria prefereixen els camions.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació