Dissabte, 27 d'abril de 2024
diputació

La Diputació de Lleida aprova el pressupost per al 2024 amb els vots favorables dels partits del govern

Els comptes superen els 164,4 milions d'euros, un 9,8% més que els de l'exercici actual

Pallars Digital Lleida | 28 de novembre de 2023 a les 10:40
El ple de l'ens votant els comptes per al 2024 | Diputació de Lleida
La Diputació de Lleida ha aprovat aquest dilluns el pressupost per a l'any 2024, que suma 164.454.724 euros, un 9,8% més que l'exercici actual. Hi han votat a favor els quatre partits del govern: ERC, PSC, Unitat d'Aran i Pacte Local, mentre que Junts-Impulsem i el PP s'hi han oposat.

Els comptes preveuen destinar el 71,5% a les administracions locals, entitats sense ànim de lucre i inversions al territori. El president de l'òrgan, Joan Talarn, ha destacat que ajuntaments, consells comarcals i EMD rebran directament 80,3 milions d'euros, 17 milions les entitats socials i econòmiques sense ànim de lucre, i es preveuen 20,3 milions en inversions, arranjaments i millores.
 
Per àrees, Presidència està dotada amb 15 milions d'euros, Cooperació Municipal i Comarcal, 28,7 milions; Vies i Obres, 20,4 milions; Medi Ambient i Finques, 2,4 milions; Noves Tecnologies, 7,7 milions; Igualtat i Cooperació Internacional, 2,2 milions; i l'àrea de Salut i Benestar Social, amb un total de 24 milions d'euros. Pel que fa als organismes autònoms, l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) ha pressupostat 12,2 milions: l'Organisme de Recaptació, 8,8 milions; el Patronat de Turisme, 5,6 milions; i el Patronat de Promoció Econòmica, un total de 4,8 milions.

El diputat de Finances i alcalde de la Pobla de Segur, el republicà Marc Baró, ha destacat "el compromís d'implementar mecanismes que dotin l'execució pressupostària i administrativa d'una major agilitat i efectivitat" i la previsió de reforçar els llocs de comandament de les àrees, amb la creació d'11 places de tècnic d'administració i cobrir fins a 14 places als diferents organismes autònoms, amb "l'objectiu de cobrir el màxim possible de les necessitats d'un món local històricament infrafinançat que necessita de la Diputació per completar els seus propis pressupostos locals".
 

A l'inici de la sessió s'ha guardat un minut de silenci en motiu del feminicidi de Torallola. Foto: Diputació de Lleida


La diputada i portaveu del grup del PSC, Cristina Morón, ha destacat l'increment pressupostari en l'àrea de Cooperació, que és la que ha de donar un suport real i efectiu als municipis. També ha posat l'accent en "la responsabilitat que té la Diputació de Lleida en l'arrelament de les persones a la nostra terra i en la lluita contra el despoblament" i ha destacat que l'any vinent serà l'any amb la major partida pressupostària dedicada a Noves Tecnologies.

El vicepresident tercer, Juan Antonio Serrano, del grup d'Unitat d’Aran (UA), ha dit que es tracta "d'un pressupost ambiciós", que compta "amb més recursos per als ens locals, per oferir uns millors serveis a la ciutadania, una millor qualitat de vida i, en definitiva, per ajudar els municipis en el seu funcionament". També s'ha referit al Patronat de Turisme que incrementa la seva dotació pressupostària fins als 5,6 milions d'euros, dels quals més d'1,2 es destinaran en actuacions de promoció turística adreçats a ajuntaments, consells comarcals i associacions i entitats turístiques.
 
Per la seva part, la vicepresidenta i portaveu del grup Ara Pacte Local (APL), Rosa Pujol, ha manifestat la seva estupefacció davant el vot en contra del grup de Junts-Impulsem als pressupostos que el govern hagi "incorporat la major part de les propostes que han fet en el període de negociació". "Al final, sembla que l'oposició als comptes vingui més per la reivindicació de disposar de més assessors, que no pas de la bondat dels comptes", ha retret.

En aquest sentit, des del grup Junts-Impulsem han argumentat que no s'han acceptat les 10 propostes que han presentat, tot i que el govern ha defensat la inclusió de fins a set d’elles. En el cas del PP, han criticat que no tenen garanties de l'execució del pressupost.
 

Minut de silenci pel feminicidi de Torallola

El ple de la Diputació ha començat amb un minut de silenci en mostra de dol i de condemna pel crim masclista de Torallola, al municipi de Conca de Dalt.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació