Dissabte, 27 d'abril de 2024

Més agilitat i més eficàcia pressupostària

Article del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, sobre els pressupostos que s'han d'aprovar aquest dilluns

Opinió Pallars | 27 de novembre de 2023 a les 11:30
Joan Talarn, en una imatge d'arxiu | Diputació de Lleida
Senyor director,

Aquest dilluns està previst que la Diputació de Lleida aprovi el Pressupost per a l’any 2024, uns comptes que tenen un doble objectiu: fer arrelar projectes de vida en aquesta Terra d’Oportunitats que és la demarcació de Lleida, Pirineu i Aran; i implementar mecanismes que dotin l’execució pressupostària i administrativa d’una major agilitat i efectivitat que permeti els municipis disposar dels fons de la Diputació de manera més immediata que fins ara.

Fidels al principi bàsic de teixir el màxim possible d’aliances i consensos −institucionals, territorials, socials i polítics− que permetin desenvolupar accions transversals, el govern conformat per ERC, PSC, UA i APL intenta un ampli acord sobre un pressupost consolidat de 164.454.724 euros. Es tracta d’un increment de pràcticament el 10% respecte de l’any 2023, la qual cosa representa una aposta decidida i inèdita en dècades per les oportunitats dels municipis de Lleida, Pirineu i Aran. 

Un augment pressupostari necessari, no tant pels problemes −alguns endèmics− que afrontem, com el despoblament o el canvi climàtic i la sequera, com necessari en un context positiu de transformació que vivim, amb la perspectiva de consolidar-nos com el principal hub agrobiotech del sud d’Europa. Per això, hem de  redoblar la confiança en la nostra xarxa de governs locals, sempre disposats a portar a la pràctica polítiques de repoblament, de millora dels serveis i promoció de l’economia de proximitat. 
 
Més enllà de les grans xifres, la gran novetat d’aquests Pressupost és el compromís d’implementar mecanismes que dotin l’execució pressupostària i administrativa d’una major agilitat i efectivitat que permeti els municipis disposar dels fons de la Diputació de manera més immediata que fins ara. És el gran mantra d’aquest mandat, i així preveiem propostes de tècnica administrativa interna que implementarem en breu, així com hem acordat l’increment al 100% de les bestretes als consistoris, que ara mateix estan sobre el 80%, i escurçar terminis per resoldre les peticions de canvis d’actuacions en els plans d’inversió per part dels ajuntaments.

Son dues mesures que facilitaran l’agilitat i l’eficàcia en el plans econòmics de la Diputació: equitatius, públics, transparents i objectivables, que respecten l’autonomia municipal i amb criteris de discriminació positiva.

I per a fer-ho possible, realitzem també un esforç en la política de Recursos Humans, amb la previsió de reforçar els llocs de comandament de les àrees, amb la creació d’11 places de tècnic d’administració general A1, i cobrir fins a 14 places als diferents organismes autònoms, a més de culminar el procés d’estabilització de les persones interines.

Les diferents àrees de govern, doncs, augmenten les seves dotacions pel suport a l’activitat esportiva (4,4 milions), la promoció de la transformació econòmica (1 milió), l’activitat cultural (2 milions), polítiques en favor de la igualtat i la cooperació (1,4 milions), inversió en instal·lacions saludables i circuits d’aigua potable (10 milions), suport a activitats sociosanitàries (2,5 milions), promoció turística (1,2 milions), desplegament de la fibra òptica (2 milions) i inversions i despeses corrents i jurídiques d’ajuntaments, EMDs i consells comarcals (22,1 milions).

Es tracta, efectivament, d’un esforç compartit que ha de confirmar la Diputació de Lleida com la força dels municipis, aquella institució més propera a la més propera de les administracions amb la ciutadania, les nostres alcaldesses i alcaldes.  

Joan Talarn Gilabert
President de la Diputació de Lleida
 
 Avís:
Els continguts publicats a la secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació