Dissabte, 27 d'abril de 2024
25-N

El Pallars acumula 63 denúncies per violència de gènere des del gener de 2022

Tremp amb 27 casos, la Pobla de Segur amb 10 i Sort amb vuit són els municipis amb l’índex més alt

Pallars Digital Pallars | 27 de novembre de 2023 a les 10:00
Imatge d'una manifestació en motiu del 25-N | Hugo Fernández
El Pallars acumula 63 denúncies per violència de gènere des del gener de 2022. Segons una anàlisi de l'ACN amb dades dels Mossos d'Esquadra, entre aquesta data i l'octubre del 2023, al Pallars Jussà s'han denunciat 41 casos, mentre que al Pallars Sobirà se n'han posat 22; un fet que situa la taxa de denúncies en 312,1 i 306 per cada 100.000 habitants, respectivament.

 
A escala municipal, Tremp és el que té l'índex més alt, amb 27 denúncies per violència de gènere, seguit per la Pobla de Segur (10) i Sort (8). Mentrestant, Esterri d'Àneu n'acumula 5, i Rialp Espot en tenen cadascun. Finalment, en municipis com Sarroca de BelleraTalarnLlavorsí Alt Àneu només s'ha notificat una denúncia per casos com aquests.
 


La influència de les rendes

Segons les dades dels Mossos, els municipis amb rendes més baixes han registrat taxes de denúncies per violència de gènere gairebé el doble d'altes que les localitats amb una renda mitjana més alta. En concret, la ràtio de denúncies instruïdes entre el 25% de localitats amb rendes més baixes és de 391 per cada 100.000 habitants. És una xifra superior als municipis més rics, amb una taxa de 222.

 
Helena Mulero, portaveu del Col·legi de Criminologia de Catalunya, explica que a les zones més riques no hi ha menys incidència, sinó que els casos són més "psicològics", que se solen denunciar menys. Segons Mulero les violències relacionades, per exemple, amb la manipulació i el maltractament psicològic "costen més de demostrar".


 

Això suposa una barrera per fer el pas i informar-ne als Mossos d'Esquadra. La també professora associada de la UAB i l'IPSC nega rotundament que les persones amb un estatus econòmic més elevat i amb una educació major maltractin menys. "Els grans psicòpates o sociòpates tenen un nivell educatiu alt i sovint rendes altes", afirma la criminòloga.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació