Diumenge, 28 d'abril de 2024
patrimoni

La historiadora Ona Balló investiga quin so fan les esglésies romàniques del Pallars Sobirà

El projecte inclou 14 temples i ermites i compta amb l'acompanyament del músic Arnau Obiols

Pallars Digital Pallars Sobirà | 27 de novembre de 2023 a les 08:30
Visitants a l'interior de Santa Maria de Ginestarre | M. Lluvich / ACN
La historiadora Ona Balló, becada pel Parc Natural de l'Alt Pirineu, estudia l'espai sonor de 14 esglésies i ermites de l'Alt Pirineu; 13 del Pallars Sobirà i una del Pallars Jussà. Balló ha recorregut els camins tradicionals que unien les esglésies i ha anat recollint els sons. En aquest viatge a peu ha estat acompanyada del músic Arnau Obiols.

Tot i que l'estudi es troba en una fase inicial, la historiadora ha explicat que ja ha detectat un so comú a totes les esglésies amb el que inicialment no hi comptava: l'aigua del riu. Aquest so en molts casos no l'escoltava, però els micròfons de la gravació sí que ho han fet. Balló també ha diferenciat el so que apareix a l'exterior dels temples i el que es troba a l'interior.
 

Imatge d'un os a les pintures romàniques de Santa Maria de Ginestarre. Foto: M. Lluvich / ACN

 
L'estudi s'interessa per la relació entre les pintures murals i els ambients sonors d'aquests edificis. La historiadora ha detallat que a les pintures romàniques de l'església de Santa Maria de Ginestarre hi apareix un os. Aquestes imatges ja remeten a l'espectador a un so rural que en un altre indret és difícil de trobar.

Els elements constructius dels edificis també fan que els sons que s’hi generen siguin diferents. Per això, canvien si el terra és de fusta o de pedra, si els embigats són d’un tipus de fusta o d’un altre o també en funció de com són els elements que en formen part. Balló treballa amb la hipòtesi d'una relació existent entre l'arquitectura, els ambients de l'interior i exterior de cada església i la iconografia de les pintures murals.

Aquesta historiadora vol anar més enllà i que les esglésies no solament siguin conegudes per les pintures murals romàniques que van albergar, donat que la majoria dels frescs estan repartits per diferents museus i vol descobrir com sonen. Entre les esglésies que hi ha al llistat de Balló per estudiar i conèixer a què sonen hi ha la d'Aneto, Surp, Ginestarre, Estaon, Santa Maria d'Àneu, Sant Joan d'Isil o Sant Pere del Burgal. D'aquests temples se'n recollirà l'acústica, la tradició oral o la relació amb la gent del poble.

 

Beques del Parc Natural de l'Alt Pirineu

El Parc Natural de l'Alt Pirineu (PNAP) a través del seu Observatori de Recerca, va fer una convocatòria de beques de suport a la recerca per captar projectes d'investigació en l'àmbit del Parc. El treball d'Ona Balló va ser un dels premiats.

Oriol Grau, coordinador de l'Observatori de recerca del parc, ha explicat que l'objectiu d'aquestes beques és generar coneixement científic de proximitat en l'àmbit de les ciències de la Terra, ciències de la vida o ciències socials, i valorar el llegat natural, cultural i social del Parc.

Aquest coneixement servirà per millorar la gestió i conservació del Parc a partir d'una base científica més sòlida, i també per divulgar el coneixement generat a la societat local.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació