Dissabte, 27 d'abril de 2024
Salut

Bequen un metge de l’atenció primària de Tremp per un estudi sobre la viabilitat del cribratge abdominal al Pirineu

Es tracta de la primera edició de la convocatòria Projectes d’Investigació Biomèdica a l’Alt Pirineu i Aran, on també s’ha reconegut un treball per estudiar la idoneïtat del Codi Infart

Pallars Digital Tremp | 24 de novembre de 2023 a les 11:30
Pau Surribas i Montserrat Navarra, els dos investigadors becats | Salut
Un projecte per estudiar la idoneïtat del Codi Infart i un altre per avaluar la viabilitat del cribratge d’aneurisma d’aorta abdominal han estat els guanyadors de la primera edició de la convocatòria Projectes d’Investigació Biomèdica, Modalitat Alt Pirineu i Aran de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), finançada per la Diputació de Lleida.

Es tracta d’uns ajuts dirigits a professionals amb formació sanitària que exerceixin a la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran abans i mentre gaudeixin de l’ajut. L’objectiu és introduir en la recerca a aquests i aquestes professionals per impulsar una recerca biomèdica que arribi i s’adapti a la idiosincràsia pròpia del territori. Els ajuts, que tindran un any de durada, estan dotats amb 5.000 euros.  
 
El primer projecte becat porta per títol Avaluació i replantejament de l’estratègia de reperfusió en IAMEST a l’Alt Pirineu i Aran, i pretén avaluar si el tractament de reperfusió coronària realitzat en els codis ictus en zones rurals allunyades com l’Alt Pirineu és el més apropiat. Montserrat Navarra, investigadora del projecte, ha explicat que la regió sanitària pirinenca "té una realitat i singularitat especials: una baixa població repartida en nuclis rurals petits en una gran extensió territorial amb menys accessos a serveis i males comunicacions".

El segon projecte becat, titulat Eficàcia i viabilitat del cribratge d'aneurisma d'aorta abdominal des d’Atenció Primària, avaluarà la viabilitat del cribratge d’aneurisma d’aorta abdominal, una ecografia abdominal que utilitza ones sonores per a veure l'interior de la regió abdominal. El metge becat, Pau Surribas, confia que els resultats justifiquin "la incorporació d’aquesta pràctica assistencial de forma rutinària i com a millora en salut pública".
 
En l’acte de lliurament de les beques, celebrat dimecres a Tremp, el gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes, ha afirmat que aquests tipus de beques  "afavoreixen la participació en recerca dels professionals del Pirineu i demostren que tot i que pot semblar un territori allunyat, s’hi pot fer investigació amb la mateixa qualitat que a les grans ciutats".    


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació