Dissabte, 27 d'abril de 2024
25-N

El Servei Integral d’Atenció a la Dona del Pallars Jussà va atendre 58 dones l’any passat

Les dades sobre la violència masclista a la comarca s’han presentat en el marc de l’acte de commemoració del 25-N, que ha tingut lloc a Salàs

Pallars Digital Salàs de Pallars | 24 de novembre de 2023 a les 08:30
Imatge de l'acte institucional celebrat a la plaça del Mercat de Salàs de Pallars | CCPJ
El Consell Comarcal del Pallars Jussà ha commemorat aquest dijous a Salàs el 25-N, Dia Internacional contra la violència envers les dones. Durant l'acte institucional s'ha tingut molt present el crim de Torallola, el darrer feminicidi comès a la comarca, i que va costar la vida d'una noia de 28 anys.

En aquest sentit, el president del Consell del Jussà, Ramon Jordana, ha posat de manifest la necessitat de continuar treballant per a l’empoderament de la dona per tal de fer el pas i denunciar els agressors. Jordana també considera imprescindible continuar treballant per un canvi social profund que permeti millorar la detecció de les violències i assenyalar-ne els agressors.

 
Així mateix, la directora dels serveis territorials del Departament d’Igualtat i Feminismes a l’Alt Pirineu i Aran, Mireia Guivernau, ha explicat que la causa contra les violències serà la prioritat del departament en el seu desplegament al territori.
 

Tres agressions sexuals i dos matrimonis forçats

D’altra banda, durant l’acte també s’han presentat les dades recollides pel Servei Integral d’Atenció a les Dones del consell comarcal, segons les quals de les 58 dones que durant el 2022 van acudir a aquests serveis, la majoria es trobaven en la franja dels 31 als 45 anys i 41 van requerir assessorament legal.
 
Les dades posen de manifest que aquesta és una realitat que es troba infiltrada en els nostres entorns més propers, i més si tenim en compte dades com que gairebé el 57% d’aquestes dones ateses tenien nacionalitat espanyola, i que majoritàriament les situacions de violència es van produir en l’entorn social i familiar més proper a la víctima.

Segons aquestes dades al Pallars Jussà es van produir el 2022 tres agressions sexuals, un assetjament per raó de sexe i dos matrimonis forçats. Tanmateix, el feminicidi que es va confirmar fa poques setmanes a la comarca ha posat de manifest el llarg camí que encara s’ha de recórrer per eliminar aquesta xacra social.
 

L'artista Jordi Zamora va realitzar una il·lustració en directe. Foto: CCPJ


Per la seva banda, els Mossos d’Esquadra també han fet balanç de les seves actuacions a la comarca, i han destacat que només en aquest territori s’estan fent actualment 70 seguiments per diferents tipus de violències.
 
Finalment, s’han presentat les dades recollides per les entitats desplegades al territori com GR Feminista, a través de la feina feta en els diferents Punts Lila que s’han desplegat a la comarca. Han denunciat les agressions que han patit en diverses ocasions mentre desenvolupaven aquesta tasca d’acompanyament a dones en entorns festius, on determinats grups fins i tot han menystingut la necessitat de la seva presència en aquests entorns.

Durant l’acte de commemoració s’ha llegit la declaració institucional en motiu del 25-N, alhora que també s’ha fet una il·lustració commemorativa en directe per part de l’artista Jordi Zamora. La jove cantant pallaresa Dana Castells ha tancat l’acte amb la interpretació d’una peça musical.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació