Diumenge, 28 d'abril de 2024
terratrèmols

El Pallars, de les zones de Catalunya amb més terratrèmols, gairebé sempre imperceptibles

Les comarques pallareses han registrat prop d'un centenar de sismes principals en els últims 20 anys

Tomàs Garcia Espot Pallars | 22 de novembre de 2023 a les 19:30
Mapa dels sismes registrats a Catalunya des del 1984 | ICGC
El Pallars i el Pirineu són de les zones amb més activitat sísmica de Catalunya. Tot i que els terratrèmols poden produir-se en qualsevol indret del territori, amb una mitjana de 1.000 sismes a l’any, aquests són més freqüents prop de la serralada pirinenca, comarques com La Selva o la zona costanera.

Es tracta, però, de terratrèmols de magnitud i intensitat molt baixes, la majoria dels quals no arriben a ser percebuts per la població, i que molt rarament causen danys generalitzats. Una de les excepcions més rellevants va tenir lloc fa 100 anys a la Val d’Aran, on es va produir un sisme amb una magnitud d’entre 5,2 i 5,6, i una intensitat de grau VIII.
 
Terratrèmols com aquest de fa un segle són molt infreqüents a Catalunya. Actualment, cada any es produeixen de mitjana cinc sismes de magnitud superior a 3. Cada dos anys i mig s’enregistra un terratrèmol superior a 4 i, aproximadament cada 30 anys, un de magnitud 5.

 

Prop de 100 sismes en els últims 20 anys

Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), la freqüència de terratrèmols al Pallars és més alta que en altres llocs del país. Entre 2001 i 2022, el Pallars ha registrat fins a 98 sismes de consideració. En els darrers anys, però, el nombre s’ha reduït considerablement. Mentre que l’any passat només se’n van produir 3 de principals, el 2002 es van arribar a percebre fins a 30 terratrèmols, 19 dels quals al Pallars Sobirà, i 11 al Pallars Jussà.
 
Tanmateix, la magnitud d'aquests sismes és molt poc significativa. El més gran, de magnitud 2,9, va produir-se el 29 d'abril de 2018 al Pallars Sobirà. El tremolor, que no va causar danys de cap tipus, es va poder percebre poblacions com Sort, Llavorsí, Espot o Alós. En les últimes setmanes, només ha tingut lloc un sisme rellevant a Alt Àneu, de 2,3. I en els últims dies, segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), se n'han produït dos més d'imperceptibles: el 19 de novembre a la Vall Fosca, i l'endemà al Pallars Sobirà.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació