Dissabte, 27 d'abril de 2024
25-N

El Pallars es prepara per al 25-N amb activitats també adreçades als joves

Les dues comarques han programat diversos actes en motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones

Pallars Digital Pallars | 22 de novembre de 2023 a les 11:00
Imatge de l'obra de teatre 'És de Conya!' aquest dimecres a La Lira de Tremp | Jordi Ubach
El Pallars ja ho té tot llest per commemorar, un any més, el 25-NDia Internacional contra la violència envers les dones. Els consells comarcals, ajuntaments i entitats han preparat diversos actes per donar força a aquesta reivindicació, que any rere any clama contra a violència masclista arreu del territori.
 

25-N a Tremp

En primer lloc, el municipi de Tremp ha programat diferents activitats per al públic juvenil.  Des de la regidoria de benestar i salut de l'Ajuntament de Tremp s'ha coordinat aquesta proposta amb els centres d'educació secundària i els Serveis Educatius del Pallars per tal d'oferir accions adaptades als interessos i necessitats de l'alumnat d'aquesta edat.

Així, aquest dimecres dia 22 l'Espai Cultural La Lira ha acollit l'espectacle de teatre És de Conya!, de la companyia Nus, amb dos passis on han participat els cursos de primer i segon d'ESO de l'Institut de Tremp i del Col·legi Maria Immaculada. El projecte aborda el treball sobre violències masclistes a la parella en un espectacle de teatre social per a adolescents. 

Pel divendres 24, s'han programat dues xerrades per als alumnes de 4t d'Eso i 1r de Batxillerat amb l'artista Ivet Eroles, que amb la seva proposta Dones al marge. Bruixes i altres històries d'estima i oblit, reflexiona sobre diferents dones del món rural, estigmatitzades al llarg de la història, perseguides per bruixes algunes, marginades altres, per exercir sempre papers singulars. 
 

25-N a la Pobla de Segur

Mentrestant, el mateix dissabte 25, l'Ajuntament de la Pobla de Segur ha programat, a partir de les 12:30h, diverses activitats a la plaça de la Vila. En primer lloc, tindrà lloc l'espectacle de dansa Respira, del grup Contremporànies. Posteriorment, es donarà lectura a la declaració institucional per part de Mireia Guivernau, directora dels Serveis Territorials del Departament d’Igualtat i Feminismes al Pirineu. Finalment, es realitzarà Violències masclistes: les dones parlem, amb noies i dones pallareses.
 

25-N al Pallars Jussà

Per la seva banda, enguany el Consell Comarcal del Pallars Jussà realitzarà l'acte institucional amb motiu del 25-N a Salàs de Pallars. Tindrà lloc aquest dijous dia 23 a la plaça del Mercat, a les 18h de la tarda, durant el qual es llegirà la Declaració Institucional. També se celebrarà una xerrada sobre les dades de la violència masclista a la nostra comarca; es durà a terme una il·lustració commemorativa en directe i per finalitzar l’acte,  es comptarà amb la interpretació d’una peça musical. 
 

25-N al Pallars Sobirà

Finalment, i com ja és habitual, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà commemorarà el 25-N a Sort. Dissabte a les 11h, el Cinema Els Til·lers acollirà l'acte, que començarà amb la benvinguda de la vicepresidenta del consell comarcal, i seguirà amb la lectura del manifest, a càrrec de l'Ajuntament de Sort i la consellera d'Igualtat del Sobirà. A continuació, Aplec Esdrúixoles i Tarambanes representaran diversos esquetxos teatrals. Posteriorment, hi haurà una conversa amb l'advocada penalista i activista feminista Laia Serra, que clourà amb un col·loqui obert.

El mateix dia 25 a les 12:30 h, la plaça de La Roca de València d’Àneu acollirà l’acte d’inauguració de la placa Amb nom de Dona, dedicada a Gertrudis Comenge i la resta de dones assassinades durant la guerra i la postguerra. S’acompanyarà d’un parlament d’Oriol Riart, amenització musical i pica-pica. D'altra banda, el divendres 24 a les 20h, al cinema Els Til·lers de Sort, es podrà gaudir de l’espectacle Breach, de la companyia Som Noise. 

Per altra banda, durant el mes novembre i desembre continuaran els tallers i xerrades de Novembre, mes de les sexualitats i les relacions sanes, adreçats a la comunitat educativa, organitzats pel SIAD i el SAI dels Serveis Socials del Consell Comarcal del Pallars Sobirà.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació