Diumenge, 28 d'abril de 2024
arqueologia

Així lluïa fa 2.000 anys l'antiga ciutat romana d'Aeso, l'actual Isona

Una recreació 3D feta a partir d'una recerca arqueològica permet veure l'entramat urbanístic i els diferents edificis que conformaven la població

Pallars Digital Isona i Conca Dellà | 20 de novembre de 2023 a les 17:00
Recreació virtual de la ciutat romana d'Aeso | PAR. Arqueo Virtual
Ja és possible veure com lluïa fa 20 segles l'antiga ciutat romana d'Aeso, l'actual poble d'Isona. Ho ha fet realitat una recreació en 3D feta a partir de la col·laboració entre el Museu de la Conca Dellà i Pablo Aparicio, especialista en aquest àmbit. El projecte pren forma arran de l'exposició Romans a Ponent. Ilerda, Iesso, Aeso, que es pot visitar al Museu de Lleida.

La idea de recrear en tres dimensions com eren aquestes ciutats romanes, però, es remunta anys enrere. L'objectiu era fer-se una idea més precisa de quina era la idiosincràsia de cadascun d'aquests llocs. Per aquest motiu, el Museu de Lleida va contactar amb Aparicio, un particular amb molta experiència en el camp de la recreació de patrimoni, per tal de dur-ho a terme.
 
La tasca, realitzada en pocs mesos, ha sigut tot un repte. S'han hagut de recrear el conjunt d'edificis seguint les referències històriques i arqueològiques. També s'ha tingut en compte l'orografia de cada localització, al mateix temps que les planimetries. En aquest sentit, el contacte amb els equips d'investigació de cada museu ha estat clau per millorar les hipòtesis proposades.
 
La recreació s'ha fet amb molt detall, duent a terme, tal com explica Pablo Aparicio, "un veritable treball d'orfebreria digital". Així, s'han inclòs els camins que arribaven o rodejaven l'antiga Aeso, els camps de conreu, les zones d'horts, els arbres o les muntanyes que envolten la Conca Dellà. Tampoc hi falten els seus habitants, els animals o per exemple els carros.
   

L'Aeso romana

Respecte a l'Aeso romana, tal com es pot observar en la recreació, era una ciutat més petita que Ilerda, i allargada. En l'extrem sud-est es percep l'ampliació durant el període imperial, que va suposar un canvi urbanístic. D'altra banda, al nord-est, se situa el fòrum, també allargat, així com nombrosos horts que rodejaven l'enclavament. 
 
Aquestes imatges en 3D, doncs, ja formen part de l'exposició Romans a Ponent. Ilerda, Iesso, Aeso, que es pot visitar al Museu de Lleida fins al 14 de gener. No és el primer cop que el Museu de la Conca Dellà ha treballat en la recreació d'Aeso. L'any 2014, va col·laborar per primer cop amb Idu Ilustración, aconseguint la primera imatge de com debia lluir la ciutat en època romana.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació