Diumenge, 28 d'abril de 2024
Mitjans de comunicació

Els maquis i la postguerra, protagonistes del sisè número de «Garona-Nogueres»

La publicació repassa amb un dossier de 26 pàgines els primers anys de la repressió franquista al Pirineu i els intents d'alliberar-se'n

Pallars Digital Pallars | 17 de novembre de 2023 a les 11:00
La revista compta amb la ploma de renombrats historiadors i periodistes del Pirineu | Jordi Ubach
Ja és a les llibreries del Pallars i el Pirineu el sisè número de la revista Garona-Nogueres, que en aquesta ocasió compta amb els maquis i la postguerra com a protagonistes. La publicació pirinenca consta d'un dossier de 26 pàgines amb diversos articles i reportatges sobre els primers anys de la repressió franquista a la zona i els intents d'alliberar-se del règim dictatorial.

Els lectors podran trobar-hi la ploma d'historiadors pallaresos de renom com Noemí RiudorJosep Calvet Ignasi Ros, que versen sobre temes tan importants com la repressió i les morts de la postguerra o l'èxode jueu pel Pirineu. D'altra banda, Claudio Aventín-Boya i el periodista Guillem Lluch recorden un fet històric rellevant d'aquella època, com és l'intent d'invasió de la Val d'Aran, l'any 1944.

Així mateix, el número se centra en aquelles persones que van patir la repressió, van haver d'exiliar-se o bé van lluitar com a guerrillers. Del Pallars, destaca la figura del doctor Josep Bonifaci de Llimiana, membre del PSUC, i amb una trajectòria digna d'un "pallarès errant".

Com és habitual, Garona-Nogueres també reserva les seves primeres pàgines a parlar d'actualitat, amb articles, entrevistes i reculls de llibres. Paral·lelament, la conversa d'aquest número està dedicada a Conrad Muntada, un personatge molt estimat i que ha esdevingut tota una institució a Tremp. D'altra banda, l'escriptora pallaresa Maria Dolors Millat també ha participat amb l'escrit Al batec del riu.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació