Dissabte, 27 d'abril de 2024
Drogues

Els Mossos confien que el cop contra el cultiu de marihuana al Pallars dissuadeixi futures plantacions

La policia encara no ha donat per tancada l'operació on s'han intervingut 27.000 plantes i no descarta més detencions

Pallars Digital Pallars | 8 de novembre de 2023 a les 08:28
Dos agents de la policia amb plantes de marihuana trobades al Pallars | Mossos
Els Mossos d'Esquadra confien que el cop contra el cultiu de marihuana al Pallars i altres punts del Pirineu, la Noguera i també Osona, serveixi com a "efecte crida" per dissuadir a organitzacions criminals per instal·lar futures plantacions en aquestes zones de difícil accés de cara a properes campanyes.

El cap de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) de la Regió Policial Alt Pirineu i Aran, César Jou, ha donat detalls de les operacions iniciades el 2022 i ha assegurat que la tipologia de plantacions desmantellades permetia arribar a fer fins a tres collites a l'any. Els 21 detinguts són tots homes d'edats entre els 19 i 40 anys originaris de països de l'est. La policia encara no dona la investigació per tancada i no es descarten més detencions.

 
Els Mossos no poden assegurar al 100% que noves organitzacions criminals tornin a escollir zones boscoses remotes del Pirineu per a ubicar-hi grans plantacions de marihuana, però sí que confien que el cop policial que han dut a terme entre el 2022 i aquest any faci dissuadeixi d'aquestes intencions. César Jou ha reconegut que mai havien pensat que al Pirineu s'hi fessin plantacions de marihuana per al narcotràfic, i per això ha remarcat que ells han estat els "primers sorpresos" després d'aconseguir desmantellar aquest volum tan gran de droga.
 
En aquest sentit, Jou ha explicat que els narcotraficants han vist en el Pirineu les "condicions òptimes de terreny" per plantar-hi marihuana, amb unes extensions de bosc "immenses" i de difícil accés. La policia s'ha quedat sorpresa de veure les instal·lacions construïdes al lloc de les plantacions, fetes amb eines manuals i la fusta tallada de la mateixa zona per fer lloc per plantar les plantes.

Jou ho ha definit com un autèntic "campament romà", perquè en alguns casos per arribar-hi calia caminar més de dos hores per corriols o fins i tot sense cap traça visible. Els responsables de les plantacions traslladaven per aquests camins tot el material, des de bombones de butà per a muntar el campament, les tendes, lones, sistemes de reg i eines, entre d'altres.

 
Aprofitaven el dia per fer el muntatge del campament i les plantacions amb eines manuals, així evitaven fer soroll. Durant la nit era quan engegaven els generadors elèctrics per bombar l'aigua del riu o la captació més propera i així poder regar. S'havien muntat hivernacles per accelerar el creixement de les plantes, però també s'han trobat plantacions exteriors. La metodologia hauria permès fer fins a tres collites de marihuana en un sol any.

Jou ha assegurat que no s'han trobat armes en el desmantellament de les plantacions, però ha recomanat que qualsevol persona que en trobi alguna per casualitat, no hi accedeixi per evitar enfrontaments amb els vigilants. Quan els Mossos hi arriben per desmantellar-les, ho fan amb agents de l'ARRO i normalment no tenen problemes per retenir i detenir els responsables, tot i que més d'un s'escapa pel bosc fins que se l'aconsegueix trobar al cap d'una estona.
 
Els caps de les dos cèl·lules que els Mossos apunten que han aconseguit desmantellar estan ubicats en municipis de la costa catalana i des d'allà gestionen la venda de la droga cap a països d'Europa. Els responsables del cultiu no es relacionaven amb ningú del Pirineu, ja que vivien als campaments de les plantacions.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació