Dissabte, 27 d'abril de 2024
Drogues

Els detinguts per cultivar marihuana a la Vall Fosca formaven part d’una organització que també operava a Osona

Un segon entramat de característiques similars conreava cànnabis a la Noguera

Pallars Digital Senterada | 7 de novembre de 2023 a les 08:55
Detall d'una plantació de cànnabis en una imatge d'arxiu | Mossos
Els Mossos d'Esquadra han desmantellat entre l'estiu de 2022 i el de 2023 dos grups criminals especialitzats en cultivar plantacions de marihuana al Pallars i en altres zones de molt difícil accés al Pirineu. Els agents han detingut 21 persones com a presumptes autores de delictes de pertinença a organització criminal i contra la salut pública.

La policia catalana ha destruït un total de 27.000 plantes que suposarien 8,1 tones de droga, amb un valor al mercat il·lícit estimat de 16 milions d'euros de venda a l'engròs (entre narcotraficants) i de 49 milions en la comercialització al detall. L'activitat d'aquests entramats s'estenia a Ponent i a la Catalunya Central. Així, s'han desmantellat plantacions a l'Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Noguera i Osona.

 
La primera fase de la investigació policial es va iniciar a principis de juliol de 2022 amb la troballa d’una plantació de marihuana a l’aire lliure a la Baronia de Rialb (la Noguera). Al setembre, els agents van desmantellar-la, localitzant més de 1.800 plantes, i pocs dies més tard en van detectar una altra amb el resultat de 3.000 plantes destruïdes i tres detinguts.
 
 

Segona fase de la investigació al Pallars Jussà

A finals de 2022, la Unitat d’Investigació de Tremp va localitzar a Sarroca de Bellera un espai desforestat amb signes evidents d’haver-se utilitzat recentment com a plantació de marihuana a l’aire lliure en una zona remota envoltada de bosc. En tenir coneixement d’aquest fet, es va iniciar un equip conjunt de treball amb la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) per esbrinar qui podia ser el responsable d’aquest punt de cultiu.
 
Mesos després, a finals d’abril de 2023, els investigadors van tenir constància de la represa de l’activitat criminal en la mateixa zona de conreu. Els agents van documentar a través de vigilàncies i seguiments que hi havia dues persones a càrrec de l'espai que feien tasques de cura i cultiu, i dues més que s'encarregaven del transport i la logística.

 
En el marc de la investigació els Mossos van detectar que aquestes mateixes persones també regentaven dues plantacions properes situades a Senterada i a la Torre de Cabdella, i una altra a Rupit i Pruit (Osona). En total, gestionaven quatre punts de cultiu a l’aire lliure i de grans dimensions.

Amb tots els indicis recollits, el 13 de setembre de 2023 es van fer les entrades simultànies als quatre punts, així com en un dels domicilis dels investigats a Lloret de Mar (La Selva). En el dispositiu, els investigadors van detenir nou persones i van desmantellar en el conjunt de les quatre plantacions més de 6.000 plantes de marihuana, més de la meitat d’aquestes a la plantació de Sarroca de Bellera.

 

Plantacions a l’aire lliure amb un mateix patró

Les inspeccions oculars i el treball dels investigadors en aquests casos han conclòs que aquest tipus de plantacions comparteixen un mateix denominador comú. En tots els casos, els espais presenten elements característiques idèntics de plantacions a l’aire lliure gestionades pel crim organitzat amb zones diferenciades de cultiu, de vida, espai per assecar i envasar la marihuana i un punt de captació d'aigua en un riu proper. A banda, se situen en un indret remot, inaccessible en vehicle.

D'acord amb la policia, als punts hi viuen diverses persones durant un període indeterminat de temps. Així, durant les entrades els agents van localitzar matalassos, sacs de dormir i estris de cuina. A banda, presenten indicis de manipulació de les plantes de marihuana. La policia va trobar restes (troncs i branques), les quals s'haurien separat de la part consumible (fulles i cabdells) abans d'envasar-la. Així mateix,  disposen d'un punt de captació d'aigua amb una bomba on, a més, sol haver una infraestructura elaborada per garantir el reg de la plantació amb mànegues, generadors i petits embassaments o piscines.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació