Dissabte, 27 d'abril de 2024
alta tensió

El Parlament aprova una moció de rebuig a la MAT del Pallars i a dues línies més de Forestalia

La proposta presentada per ERC insta el Govern a emprendre totes les mesures legals contra les línies d'alta tensió autoritzades per l'Estat

Tomàs Garcia Espot Barcelona | 26 d'octubre de 2023 a les 17:00
El ple del Parlament votant aquest dijous al migdia | Parlament
El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous una moció d'Esquerra Republicana de rebuig a la MAT del Pallars i les dues altres línies d'alta tensió que passarien per territori català. La cambra manifesta d'aquesta manera la seva "ferma oposició a aquells projectes que siguin contraris al model i projecte energètic propi de Catalunya".

En aquest sentit, insta el Govern de la Generalitat a demanar al govern espanyol a "actuar davant les grans empreses elèctriques" i també traslladar al Ministeri per a la Transició Ecològica el rebuig a les tres MAT promogudes per l'empresa Forestalia. Així mateix, la moció demana emprendre totes les mesures administratives i legals per recórrer les autoritzacions de l'executiu espanyol a aquestes línies d'alta tensió.

 
D'altra banda, també s'ha aprovat una esmena del grup parlamentari del PSC que insta a "accelerar la transició energètica a Catalunya amb un model renovable, descarbonitzat i descentralitzat que reverteixi la dependència energètica". Per la seva banda, Junts per Catalunya no ha introduït cap esmena a la moció, tot i que la diputada pallaresa Jeannine Abella ha demanat a ERC i el Govern no utilitzar el rebuig a la MAT com una "cortina de fum" per tapar les autoritzacions als parcs solars del Pallars Jussà.
 
 
També com a alcaldessa d'Isona i Conca Dellà, Abella ha expressat a seva "oposició frontal i sense matisos" a les MAT, especialment a la del Pallars, que precisament finalitza al seu municipi. D'altra banda, ha vinclat les línies d'alta tensió amb els parcs solars projectats a la comarca, alertant que a banda dels tres autoritzats dimarts per la Generalitat, hi ha dues plantes fotovoltaiques més projectades al seu municipi.

"S'imaginen el que suposa això per a un municipi on el 80% de les famílies viu de l'agricultura, la ramaderia i el turisme?", ha preguntat la diputada. En aquest sentit, ha manifestat que esgotaran totes les vies administratives i judicials possibles "en pro de la defensa del nostre territori, la nostra economia i la nostra gent".
 
De fet, i juntament amb els de Castell de Mur, Gavet de la Conca i Tremp, la d'Isona és un dels quatre alcaldes del Pallars Jussà que han presentat recursos d'alçada contra la MAT pallaresa, juntament amb el consell comarcal. Unes al·legacions que han d'obrir la porta a la via judicial per tal d'impugnar i demanar la nul·litat la línia d'alta tensió de Forestalia.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació