Dissabte, 27 d'abril de 2024
Medi ambient

Uns 500 escolars del Pallars i l'Alt Urgell participen en la neteja dels rius per contribuir a preservar-los

El projecte "Iniciativa Rius" porta recollides més de 60 tones de deixalles en 12 edicions de voluntariat

Pallars Digital Sort | 25 d'octubre de 2023 a les 08:30
L'any passat es van recollir prop de 6 tones de residus | Acció Climàtica
L'Associació Esportiva Pallars (AEP) ha posat en marxa un any més el projecte Iniciativa Rius on més de 500 escolars i 200 voluntaris netejaran aquesta setmana les lleres dels rius per contribuir a preservar aquests espais i conscienciar la ciutadania. Per aquest any, s'han programat tres accions amb les quals es pretén netejar al voltant de 90 quilòmetres de lleres de rius.
 
Els encarregats de donar el tret de sortida a l'activitat han estat els escolars de primària del Pallars Sobirà. Els de l'escola Àngel Serafí Casanovas de Sort s'han centrat a la llera del camp de regates de la capital del Sobirà, on han retirat des de plàstics a ampolles de vidre, llaunes o papers. En dotze campanyes, la iniciativa porta retirades més de 60 tones de deixalles.
 

Escolars retirant deixalles a Sort. Foto: M. Lluvich / ACN

 
Els escolars netejaran els trams de rius que envolten les seves poblacions, que són Sort, Rialp, Llavorsí, Esterri, Tírvia, Ribera de Cardós i la Seu d'Urgell. Les tasques dels més petits no s'han centrat únicament en la neteja, sinó que també en veure la tipologia de les deixalles que es recullen, i per això han documentat totes les restes que han recollit.
 

Entre 3,5 i 6 tones cada any

Francesco di Vicenti, director de l'AEP, ha explicat que en cada edició recullen entre 3,5 i 6 tones de deixalles i ha lamentat que no es detecti una disminució any a any. El director de l'AEP ha destacat la importància de conscienciar els més petits perquè després s'emporten aquests aprenentatges cap a casa. Aquestes accions se centren en el riu perquè és un dels espais que on els petits i els adults gaudeixen fent esport com pot ser amb la pràctica del piragüisme.
 

Diversos escolars amb bosses plenes de deixalles. Foto: M. Lluvich / ACN

 
En l'edició del 2022 es van retirar: 1980 quilos de ferralla, 400 quilos de fusta, 200 quilos de runa, 400 quilos de fibrociment, 250 quilos d'envasos, 100 quilos de vidre, 1.500 quilos de rebuig i 135 quilos de pneumàtics. La majoria d'aquestes deixalles es treuen de dins del riu i ho fan els joves de l'institut o voluntaris ja amb embarcacions i des de dins del riu.

Totes les deixalles recollides durant les tres accions quedaran exhibides a la plaça Caterina Albert de Sort. Amb aquesta acció es vol conscienciar a tots aquells que no hagin pogut participar en les neteges. Aquest projecte es fa en col·laboració amb el Parc Natural de l'Alt Pirineu. Marc Garriga, director del Parc, ha explicat que mantenir nets els rius contribueix a preservar espècies de flora i fauna que hi habiten.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació