Dissabte, 27 d'abril de 2024
fauna

Buiden el canal de Gavet per fer tasques de manteniment i millora

Els treballs d'Endesa s'allargaran durant sis setmanes i han començat amb el rescat de peixos

Pallars Digital Gavet de la Conca | 24 d'octubre de 2023 a les 09:00
Un equip de tècnics rescatant peixos al canal | M. Lluvich / ACN
Endesa ha començat aquesta setmana les tasques de manteniment i millora del canal hidroelèctric de Gavet. Previ a aquesta acció, que s'allargarà unes sis setmanes, s'ha hagut de buidar el canal i rescatar els peixos i crancs que hi viuen. En aquest canal hi ha la població més important a Catalunya de cranc autòcton, una espècie protegida.

Josep Maria Puigarnau, agent major de Fauna dels Agents Rurals, ha explicat que els crancs que es rescatin es posaran en quarantena per portar-los a altres zones de Catalunya que necessitin reforçar l'espècie. Pel que fa a les truites, es guarden a unes canonades del canal per tal que quan els treballs de manteniment hagin acabat tornin al mateix canal elles soles.
 
Les tasques s'han dut a terme en col·laboració amb l'Associació de Pescadors i dels Agents Rurals. Meritxell González, tècnic en obra civil d'Endesa, ha explicat que l'operació de rescat es fa a peu i mitjançant l'ús de pesca elèctrica, un sistema que consisteix en una petita descàrrega elèctrica que immobilitza els peixos uns segons, els necessaris per capturar-los amb salabres.
 

En aquest canal hi ha la població de cranc autòcton més important de Catalunya. Foto: M. Lluvich / ACN


Així, un equip de tècnics, proveïts de l'equip de pesca, salabres i galledes, recorren la solera del canal des de la sortida de turbines fins a l'entrada al sifó, sempre en direcció aigües avall per comprovar que cap individu es quedi embarrancat als tolls. De manera simultània, altres tècnics recorreran la banqueta dreta del canal amb els mitjans i eines necessàries per a l'extracció, identificació i estabulació dels individus rescatats.

Els treballs suposen l'aturada tècnica de la central hidroelèctrica de Talarn, que es troba aigües amunt, i la de Gavet, que es troba aigües avall. En concret, es millorarà el revestiment de formigó del cos del canal i de la cambra de càrrega, i es rehabilitaran les parets laterals. També es realitzaran reparacions puntuals de desperfectes que es puguin detectar durant la inspecció al llarg de tot el canal.
 

El canal i la central hidroelèctrica de Talarn

El canal de Gavet va entrar en servei l'any 1931 i des de llavors recull l'aigua a la sortida de la central hidroelèctrica de Talarn i la canalitza fins a la central de Gavet, des d'on es generen fins a 23 megawatts de potència elèctrica. Aquesta conducció té una longitud total de 8,2 quilòmetres.

La funció principal d'aquesta infraestructura és la producció d'energia elèctrica, i també en destaca el seu aprofitament auxiliar de caràcter agropecuari, ja que s'utilitza com a canal de reg per a l'explotació agrícola de la zona.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació