Dissabte, 27 d'abril de 2024
ramaderia

«Foc als papers»: la campanya de Ramaderes de Catalunya contra el «despropòsit burocràtic» que pateixen

El col·lectiu ha elaborat un document que recull tot el que l'administració els hi exigeix

Pallars Digital Pallars | 17 d'octubre de 2023 a les 15:04
Pla general d'un ramat de cabres | ACN / N. Escolà
El col·lectiu Ramaderes de Catalunya, format per una seixantena de pastores i pageses, entre les quals també del Pallars, han engegat la campanya Foc als papers. Es queixen de l'excés de burocràcia que pateix el sector i, per demostrar-ho, han elaborat un document que recull tot allò que l'administració les exigeix per engegar una explotació o per dur a terme la seva activitat. "És un despropòsit burocràtic" que, segons lamenten, "cada cop va a més".

A més, també denuncien que aquest excés de paperassa, que en molts casos les obliga a duplicar i triplicar gestions, les aboca al tancament. Ara esperen que el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural simplifiqui els tràmits per a les explotacions petites i, si no ho fan, no tanquen la porta a la objecció.

«Mai havia utilitzat tant l'ordinador»


"He treballat a l'empresa privada i mai abans havia utilitzat tant l'ordinador com ara que soc ramadera", lamenta Núria Cabré, que té una petita explotació de cabres al Lluçanès. Va trigar dos anys per poder reunir tots els papers necessaris per obrir-la i ara que la té en marxa destina més de cinc hores a la setmana a fer documents.

La Gestió Telemàtica Ramadera (GTR), la DUN, les fotoDUN, la petjada de carboni, el llibre d'explotació, els cromos... Tot un conjunt de tràmits que ha de tenir a l'ordre del dia per poder complir amb la normativa. "Ens fan formacions de quatre hores davant de l'ordinador, no tenim ningú que ens ajudi i ni els de l'oficina comarcal saben com funcionen els programes informàtics que van aplicant", lamenta.

Per exemple, per tenir un ramat s'han de fer fins a 25 gestions només per iniciar l'activitat i un mínim de 17 durant l'activitat en si, que poden arribar a una trentena. I així en tots els àmbits. L'objectiu, de la campanya, segons explica Cabré, és que l'administració vegi el volum de feina a la que estan sotmesos els ramaders. "Demanem crear un expedient únic per tenir tots els documents centralitzats i que totes les administracions tibin d'allà per estalviar-nos duplicitats", explica.

Cabré s'ha mostrat pessimista, ja que creu que l'administració "no vetlla per nosaltres", lamenta. En aquest sentit, creu que cal fer "un cop sobre la taula". Des del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, asseguren que estudiaran totes les peticions, una a una, per saber si són viables.
 

Núria Cabré, davant la seva explotació. Foto: ACN / N. Escolà


La desaparició del sector


Ramaderes de Catalunya també lamenta que cada cop hi ha més gent que plega del sector. "I molts ho fan per temes burocràtics perquè ja no es veuen capaces de continuar. I això és molt trist perquè estàs perdent diversitat, gestió de boscos... i a Catalunya no ens ho podem permetre", lamenta Cabré. El problema, assegura, és que el departament "no sap quin model de país vol". "Anirem plegant i no quedarà ningú. Els incendis se'ns menjaran", lamenta.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació