Diumenge, 28 d'abril de 2024
salut

En marxa la immunització en nadons contra la bronquiolitis a l'Alt Pirineu i Aran

Es preveu que arribarà a uns 180 nounats nascuts entre abril i setembre d'enguany, que seran immunitzats als CAP, i també als que neixin fins al març

Pallars Digital Pallars | 9 d'octubre de 2023 a les 09:46
Un nadó rebent la vacuna contra el virus respiratori sincicial | Salut
El Departament Salut ha començat la campanya d'immunització dels nadons fins a sis mesos contra el virus respiratori sincitial (VRS) per evitar la bronquiolitis, una acció que a les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran es preveu que arribi a uns 180 bebès. La campanya va començar a la Seu d'Urgell i Puigcerdà, on van rebre la immunització els primers lactants i ja està en marxa a la resta de CAP de la regió.

La immunització contra el VRS té lloc als centres d'atenció primària (CAP) per als nadons nascuts entre l'abril i el setembre de 2023. Els CAP, que preveuen que podran immunitzar els bebès en les properes dues setmanes, aprofitaran les cites que ja estiguin previstes aquests dies per altres motius per administrar la immunització, o bé es posaran en contacte telefònicament amb els pares o tutors en el cas dels bebès que no tinguin una visita prevista en breu.
 
Per als nadons que neixin entre aquest octubre i el mes de març de 2024, la immunització tindrà lloc als quatre centres hospitalaris de la regió sanitària, abans de rebre l'alta. També s'immunitzen els infants d'alt risc davant la seva segona temporada. Neus Méndez, infermera del CAP la Seu d'Urgell, explica que el VRS "pot provocar greus episodis de bronquiolitis o pneumònies en nadons. És una de les principals causes d'hospitalització que genera molt malestar tant als nadons com a les famílies. Immunitzar-los permetrà prevenir o reduir l'afectació i el risc de complicacions que provoca aquest virus respiratori", ha assegurat.

Per la seva banda, Anna Parés, infermera pediàtrica de l'ABS Cerdanya, afirma que "la implicació dels pares és clau per avançar i estan rebent molt bé aquesta nova immunització que permetrà evitar bronquiolitis i pneumònies". El VRS és un virus altament contagiós que es dissemina amb les secrecions nasofaríngies de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva, constituint una de les principals causes d'hospitalització en infants menors de cinc anys. Durant l'any 2022 es van diagnosticar al voltant de 150 casos de bronquiolitis en infants menors d'un any de la regió. A Catalunya, 7.523.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació