Dissabte, 27 d'abril de 2024
Ramaderia

Les més de 1.500 vaques que han passat l'estiu a la muntanya de Llessui tornen cap a casa

Els ramaders asseguren que la temporada ha estat bona i que no han hagut de patir per la sequera i la falta d'herba

Pallars Digital Llessui | 5 d'octubre de 2023 a les 08:42
Les vaques baixant de la muntanya de Llessui. | M. Lluvich / ACN
Una trentena de ramaders s'han citat aquest dimecres a la muntanya de Llessui per recollir el bestiar i tornar-lo cap a casa. Són Ramaders del Pallars, la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès o el Solsonès, i hi porten els animals per les característiques úniques de la seva muntanya. El punt de trobada és a la cabana del vaquer i a partir d'aquí recorren la muntanya per reunir més de 1.500 vaques en un únic punt.
 
Allí, cada ramader tria els seus animals i amb camió o a peu les torna cap a casa. Actualment, només un 5% dels ramaders fan la transhumància a peu. Asseguren que la temporada ha estat bona i que malgrat tot no han hagut de patir per la sequera i la falta d'herba a la muntanya.
 

Les vaques baixant de la muntanya de Llessui. Foto: M. Lluvich / ACN


Haver d'avançar la retirada dels animals, per manca de menjar a la muntanya, hauria significat un trasbals per als ramaders i un cost econòmic considerable. Alguns han lamentat que amb les temperatures per sobre de la mitjana en aquesta època i l'herba que encara hi havia a la muntanya, els animals s'hi haguessin pogut estar una setmana més.
 

Dia de la tria

 
A primera hora, tots els ramaders amb animals a la muntanya es troben a la cabana del vaquer, a uns 2.000 metres d'altitud. Allí, Albert Baqueró, el responsable de cuidar durant quasi quatre mesos tots els animals, dona indicacions als ramaders i els reparteix per zones.
 

Només un 5% dels ramaders fan la transhumància a peu. Foto: M. Lluvich / ACN


Amb petits grups recorren tota la muntanya perquè no quedi cap animal sol i els condueixen cap a un punt concret. Amb els més de 1.500 animals junts en una esplanada, els fan baixar fins a un pàrquing, a tocar del poble de Llessui, on els esperen els camions per tornar cap a casa.

 

Més de 4.000 ovelles

 
La muntanya de Llessui també acull durant els mesos d'estiu més de 4.500 ovelles d'una dotzena de ramaders. Aquests ramats s'agrupen a començament de juliol i és un pastor el que s'encarrega de cuidar la ramada. La tria d'ovelles va tenir lloc el passat dia 30 de setembre.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació