Dissabte, 27 d'abril de 2024
residus

El Pallars Sobirà és la comarca amb l'índex de recollida selectiva més alt de l'Alt Pirineu i Aran amb un 60%

El Pallars Jussà, amb un 42%, es troba per sota de la mitjana catalana, que se situa al 45%

Pallars Digital Pallars | 4 d'octubre de 2023 a les 10:00
El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, presentant els resultats de recollida selectiva aquest dimarts a Tremp | M. Lluvich / ACN
El Pallars Sobirà és la comarca amb l'índex de recollida selectiva més elevat de l'Alt Pirineu i Aran, amb un 60,08%. Així s'ha posat de manifest durant la presentació, aquest dimarts a Tremp, del balanç de gestió dels residus municipals a la vegueria corresponent al 2022. 

Excepte als nuclis de població aïllats, el servei arreu del Sobirà és la recollida porta a porta, i la comarca és la vuitena de tot Catalunya amb la recollida selectiva més alta. De fet, els municipis pirinencs amb els índexs de recollida selectiva més alts són Esterri d'Àneu, Alins, Sort, Espot i Llavorsí, tots ells al Pallars Sobirà i amb sistema de recollida porta a porta.
 
D'altra banda, el Pallars Jussà, amb un 42%, es troba per sota de la mitjana catalana, que se situa al 45%. Tampoc superen aquest llindar la Val d'Aran (33,82%) i la Cerdanya (27,13%), mentre que l'Alta Ribagorça (51,05%) i l'Alt Urgell (50,70%) sí que estan per sobre de la mitjana de Catalunya. En conjunt, la recollida selectiva dels residus municipals a l'Alt Pirineu i Aran s'ha estabilitzat en un 40,5%.

Molta feina per fer

 
En aquest àmbit territorial s'han recollit un total de 18.988 tones, un 0,8% més que a l'exercici 2021. Aquesta dada denota que encara hi ha massa residus que no es recullen selectivament i, per tant, segons el director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, es pot revertir la situació amb projectes concrets.

Peraire ha ofert suport tècnic, econòmic i polític per intentar millorar aquests resultats i ha posat d'exemple la comarca del Pallars Sobirà, que els darrers anys així ho ha fet amb un servei de recollida selectiva individualitzat. 
 
Per al director de l'Agència, "els sistemes actuals de recollida selectiva ja han arribat al màxim, i el que cal és avançar a sistemes eficients de recollida selectiva (porta a porta o contenidors tancats amb identificació de l'usuari)". Per Peraire aquesta serà "una de les grans apostes de la nova llei catalana de residus que s'està ultimant".


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació