Dissabte, 27 d'abril de 2024
Fauna

Els Agents Rurals confirmen que els peixos de la presa de Sant Antoni van morir per falta d'oxigen

La situació es va produir pel baix nivell del pantà i la mala qualitat de les aigües en aquest tram del riu a Talarn

Pallars Digital Talarn | 26 de setembre de 2023 a les 13:02
Diversos exemplars morts a la riba del Noguera Pallaresa | M. Lluvich / ACN
Els Agents Rurals han confirmat que la causa de la mort d'uns 300 peixos a la Noguera Pallaresa, en el tram de Talarn i a pocs metres de la sortida del pantà de Sant Antoni, va ser per la falta d'oxigen. Aquesta situació es va produir pel baix nivell de l'embassament i la mala qualitat de les aigües, però també pel baix cabal d'aquest tram de riu en aplicació del nou Pla Hidrològic, que el marca en 1,2 metres cúbics per segon.


Els Agents Rurals ja van al·legar en el seu moment que aquest cabal era insuficient, al·legacions que no es van tindre en compte. Els fets es van produir el passat dijous quan es va donar l'avís que hi havia centenars de peixos morts al riu. Ara, el cabal baixa a 2,5 metres cúbics per voluntat d'Endesa, gestora del pantà de Sant Antoni.

Entre les espècies que es van trobar mortes n'hi havia algunes de protegides com bavoses de riu i llopets de riu i també moltes truites autòctones, barbs o carpes. El que sí que van detectar els tècnics en aquell moment és que l'aigua estava força tèrbola, segurament arran del baix nivell de l'embassament, actualment al 35,24% de la seva capacitat. El darrer any, en les mateixes dates estava al 55,07% i la mitjana dels darrers deu anys és de 53,92%.
 

Diversos exemplars morts a la riba del Noguera Pallaresa. Foto: M. Lluvich / ACN


Els Agents Rurals i els tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) van contactar el mateix dia dels fets amb responsables de la presa de Sant Antoni per conèixer si s'havia produït alguna maniobra extraordinària que alterés el cabal del riu. Els responsables de la companyia Endesa van assegurar que no i que s'alliberava el cabal que indica el Pla Hidrològic, que és d'1,2 metres cúbics per segon.

L'ACA així ho va corroborar, i per la seva part, els Agents Rurals van demanar que s'incrementés l'alliberament d'aigua a 2,5 metres cúbics per segon per evitar que hi hagi nou risc per als peixos i no es repeteixi una situació similar. La companyia elèctrica ha accedit i ara el manté voluntàriament a 2,5. Actualment tots els paràmetres de l'aigua analitzats tant pels Agents Rurals com per la companyia surten correctes.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació