Dissabte, 27 d'abril de 2024
alta tensió

El govern espanyol dona l’autorització prèvia a la MAT del Pallars

La Direcció General de Política Energètica i Mines també ha aprovat la construcció d'un parc eòlic a l'Aragó, des d'on s'evacuarà l'energia fins a Isona

Pallars Digital Pallars Jussà | 21 de setembre de 2023 a les 11:06
Una torre elèctrica al Pallars Jussà | TGE
El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dimecres l'autorització prèvia del govern espanyol a la línia de molt alta tensió (MAT) del Pallars. Concretament, la Direcció General de Política Energètica i Mines ha donat llum verda a aquesta polèmica infraestructura que evacuarà l'energia des de Laluenga (Aragó) fins a la subestació elèctrica d'Isona, passant també pels de Castell de MurGavet de la Conca Tremp.
 
 
 
Així mateix, ha autoritzat la construcció, també a l'Aragó, del parc eòlic Kappa, de 42 megawatts de potència instal·lada, des d'on es traslladarà la seva energia fins al Pallars. En aquesta comarca, el macroprojecte de la MAT, impulsat per l'empresa Forestalia compta amb una àmplia oposició ciutadania i institucional. Per una banda, amb els informes desfavorables dels ajuntaments afectats, així com el del Consell Comarcal del Pallars Jussà.

Per l'altra, les plataformes contra la MAT pallaresa van aconseguir reunir prop 800 al·legacions contra la línia. Una mobilització que també va en paral·lel amb l'oposició als megaparcs solars previstos al Pallars Jussà, la majoria dels quals afectarien els municipis de Tremp, Isona i Conca Dellà, però també els de Talarn i Castell de Mur.

Ara bé, aquest darrer vistiplau del govern central no assegura el futur de la línia de molta alta tensió, i la seva sort encara està supeditada a un informe d'impacte ambiental que haurà d'emetre la Generalitat. Així i tot, durant el mes de juny el Ministeri per a la Transició Ecològica ja va fer pública una declaració d'impacte ambiental favorable a la MAT del Pallars.
 

Jornades informatives a Figuerola d'Orcau

 
Davant d'aquesta situació, la Plataforma Unitària Contra l'Autopista Elèctrica, amb la col·laboració de Salvem lo Pallars, organitza unes jornades informatives i de debat a Figuerola d'Orcau per als dies 7 i 8 d'octubre. Es tracta de l'Àgora pallaresa, un espai, exposen, "per pensar de manera col·lectiva quin model energètic volem al territori i de com defensar-nos dels embats a la nostra terra".


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació