Diumenge, 28 d'abril de 2024
llum

Reclamen més de 268.000 euros a Gavet i Llimiana pel subministrament elèctric veïnal

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) demana als dos ajuntaments un peatge per les seves xarxes de distribució municipals

Tomàs Garcia Espot Gavet de la Conca | 14 de setembre de 2023 a les 09:00
Imatge de la central hidroelèctrica de Gavet de la Conca | Viquipèdia
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) reclama més de 268.000 euros als ajuntaments de Gavet de la Conca i Llimiana per subministrar llum als veïns a través de les respectives companyies municipals. L'organisme ho demana en concepte de peatges, concretament entre el gener del 2016 i el maig del 2021.

Ambdós ajuntaments proporcionen el subministrament a preu més baix gràcies als convenis que es remunten a principis del segle XX, quan es van construir les centrals hidroelèctriques al Pallars Jussà. Tanmateix, la normativa ha canviat, i cada cop són menys les companyies municipals que funcionen amb aquest sistema. 
  
A Gavet de la Conca, que segons la resolució de la CNMC ha de pagar 154.496 euros, el seu alcalde, Xavier Badia, exposa que el problema és "molt complex". I és que regularitzar aquesta situació passaria per crear una empresa comercialitzadora de la llum i una altra encarregada de la distribució. Ara bé, anys enrere es va veure que no era possible, ja que el municipi no tenia ni els quilowatts ni els quilòmetres de línia elèctrica suficients.

El mateix es va intentar des de l'Ajuntament de Llimiana, que al seu torn li reclamen 114.118 euros. El seu tinent d'alcaldia, Joan Aduà, explica a Pallars Digital que se'ls exigia tenir un mínim de 1.375 quilowatts de potència contractats, 13,5 quilòmetres de línia i fins a 207 abonats, però "no complim cap de les bases", afirma.
 

Imatge dels transformadors i la subestació elèctrica de Terradets, al municipi de Llimiana. Foto: Viquipèdia


"Regalar" les línies


Una altra opció seria vendre les línies elèctriques del municipi a una altra empresa. Una via, però, que en anteriors ocasions també ha fracassat. Xavier Badia explica que les seves dues licitacions van quedar desertes, i que una alternativa seria "regalar" la línia a Endesa. El problema és que l'empresa energètica vol que l'ajuntament hi realitzi millores; unes condicions que l'ajuntament considera "inassumibles".

Mentrestant, Joan Aduà lamenta que Endesa "ho vol tot regalat", que els veïns facin un contracte nou i que cadascun adeqüi les línies que passen per casa seva, fet que suposaria una inversió de 1.800 euros per veí. D'altra banda, afirma, l'ajuntament ja està en contacte amb altres empreses per fer possible la venda de la línia elèctrica, així com amb la Generalitat.

Un benefici que ara és un sobrecost

 
Així doncs, i davant la perspectiva d'haver de pagar aquests peatges, l'alcalde de Gavet apunta que hauran de treure els diners del pressupost municipal. Alhora, lamenta que "el que abans era un benefici (gràcies al conveni) ara és un sobrecost". "Volem regularitzar la situació", però matisa que això no passa per regalar les línies i, a més, pagar. "Si ningú en les vol comprar, tenim un problema", indica, però afirma que "queda molt camí per recórrer".

Per la seva banda, Joan Aduà assenyala que si haguessin d'haver pagat la llum tal com reclamava Competència, "hauríem d'haver duplicat i triplicat el preu que fem pagar als veïns". En el seu moment, la CNMC els va dir que no podien vendre corrent i que estaven fent "competència deslleial". Ara bé, el tinent d'alcaldia defensa que "tenim un conveni vigent, i és a perpetuïtat".

En aquest sentit, l'Ajuntament de Llimiana ha recorregut la resolució de l'organisme (com ja va fer Gavet de la Conca, en el seu cas sense èxit) i ha engegat una demanda judicial.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació