Dissabte, 27 d'abril de 2024

Bombers Voluntaris en Lluita, també al Pallars

Carta d'opinió d'un lector del diari sobre les reivindicacions dels bombers voluntaris

Opinió Pallars | 23 d'agost de 2023 a les 11:10
Un bomber mirant un tractor calcinat | N. Bertola/ACN
Senyor director,

Sabíeu que en plena onada de calor un terç dels bombers de la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat fan vaga?

Mentre el perill d’incendi és el més alt de l’estiu a tot el principat i els accessos al Boumort i al Montsec estan restringits, més de 10 parcs de bombers dels que rodegen aquests massissos estan tancats.

Un dia com avui, tots aquests parcs haurien d’estar oberts, però és possible que demà no n’obri cap. Estem parlant d’Isona, la Pobla de Segur, Llavorsí, Espot, Ribera de Cardós i Esterri d'Àneu, al Pallars, i Àger, Artesa de Segre, Ponts, Oliana, Coll de Nargó, Organyà i Montferrer al seu voltant, i que podrien acudir-hi ràpidament davant d’una trucada de socors al 112.

Si hi hagués un incendi com el de fa uns dies a Vilamitjana, en què van acudir-hi almenys nou vehicles, o un foc a qualsevol bosc, i a la vegada hi hagués un accident de trànsit, ara que les carreteres estan a vessar, com podrien abordar-se sengles sinistres?

Demà, només està garantit que al Pallars obrin els parcs de funcionaris de Tremp i Sort. El motiu de la meva carta és perquè crec que el fet està tenint poc ressò. Mentre a l’àrea metropolitana els parcs de bombers voluntaris solen ser el suport dels bombers funcionaris en qualsevol incidència de cert volum, a la província de Lleida són la punta de llança que garanteix una arribada amb rapidesa arreu i que sol aportar la major part de la musculatura en els incendis. Al següent mapa ho podeu comprovar.
 

Mapa de parcs de bombers a la demarcació de Lleida. Foto: Bombers


Deixeu-me puntualitzar que en el primer paràgraf he dit que els bombers voluntaris fan vaga, amb la intenció de captar l’atenció dels lectors. Això no és cert, els bombers voluntaris no són treballadors i, per tant, no poden fer vaga. La majoria de bombers voluntaris ha optat per anar a Salou amb la família, com podrien haver-ho fet la majoria dels lectors que estimeu el territori i esteu compromesos amb alguna causa social. Al final, la seva principal demanda és una assegurança que els cobreixi en cas d’accident, a l’altura dels riscos que corren quan desenvolupen les tasques de bomber.

Víctor Cases
 
 Avís:
Els continguts publicats a la secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació