Diumenge, 28 d'abril de 2024
memòria oral

Rialp s'omple de gom a gom en l'estrena del documental «Veus del Pallars Sobirà»

La peça de Laia Rissech i Pere Manrique recupera la memòria oral de la comarca a través del testimoni de diversos padrins i padrines

Pallars Digital Rialp | 22 d'agost de 2023 a les 11:02
La sala de plens de l'Ajuntament de Rialp completament plena durant l'estrena del documental | Ajuntament de Rialp
La sala de plens de l'Ajuntament de Rialp s'ha omplert de gom a gom aquest dilluns al vespre durant l'estrena del documental Veus del Pallars Sobirà. La peça audiovisual, dirigida per Laia Rissech Pere Manrique, recupera la memòria oral de la comarca a través del testimoni de diversos padrins i padrines.

Cadascun d'ells va desgranant temes relacionats amb la seva infantesa: com van viure la Guerra Civil espanyola, el contraband, la postguerra, el paper de l'Església catòlica, la força de les centrals hidroelèctriques, així com l'arribada de nouvinguts durant els anys 70 i 80.

Laia Rissech entrevistant un dels testimonis del documental. Foto: Cedida

 
El documental també aborda la presència de l'os bru al Pallars, una problemàtica encara vigent actualment, a més de les diferents tradicions que es mantenen o bé s'han recuperat a la comarca al llarg dels anys.

En definitiva, aquest treball buscar recuperar, amb imatges la tradició de la transmissió oral. Un tresor, que segons els autors del document audiovisual, es va perdent molt de pressa "cada vegada que una padrina o un padrí ens deixa".
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació