Diumenge, 28 d'abril de 2024
Medi natural

Les rutes per accedir als parcs naturals seran més respectuoses amb el medi ambient

El Departament d'Acció Climàtica ha arribat a un acord amb Google Maps, Waze i Wikiloc perquè prioritzin les indicacions oficials

Pallars Digital Llavorsí | 17 d'agost de 2023 a les 09:39
Dos excursionistes al Parc Natural de l'Alt Pirineu | PNAP
Quan un visitant que vol anar al Parc Natural de l'Alt Pirineu o al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici posa la localització al navegador GPS del seu dispositiu mòbil i el porta a un punt indeterminat al mig de la muntanya. Precisament, això és el que vol evitar el Departament d'Acció Climàtica i, per això, ha arribat a un acord amb Google -propietària de Google Maps i Waze- i Wikiloc per evitar-ho.

En moltes ocasions aquestes aplicacions donen ubicacions "no exactes" o "altament sensibles" i ara es volen prioritzar les rutes oficials per garantir un accés ordenat als espais naturals de Catalunya. Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, explica que l'objectiu és "garantir una visita respectuosa amb el medi natural", però també "la seguretat" dels visitants.

Vilahur explica que, en moltes ocasions, la senyalització digital dels espais naturals és "molt deficient" i això genera "una gran problemàtica de regulació d'accés al medi natural". L'acord preveu que aquestes aplicacions "prioritzin" les rutes de la Generalitat i s'eviti així que els visitants passin per espais més sensibles.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural subratlla que aquesta priorització de les rutes oficials té dos beneficis principals. D'una banda, millorar el coneixement dels visitants sobre l'espai natural que volen visitar i, per tant, garantir la seva "seguretat". I de l'altra, garantir que la visita sigui "més respectuosa" amb el medi ambient, de manera que es contribueixi a la millora de la biodiversitat.

Està previst que aquestes aplicacions també tinguin en compte possibles restriccions puntuals com les que es produeixen quan hi ha alt risc d'incendi o altres riscos naturals, així com també els períodes més sensibles per la flora i la fauna. El Departament d’Acció Climàtica també està avaluant estendre aquesta col·laboració, en una segona fase, a altres administracions, com ara ajuntaments, amb paratges naturals protegits d'elevada freqüentació.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació