Dissabte, 27 d'abril de 2024
oli

Dos olis del Pallars s'enduen la medalla d'or als Premis Gourmenials Catalunya

Cal Portalé de Claverol i Oli Erm de la Vall de Barcedana han quedat entre els 12 millors amb les varietats d'arbequina

Tomàs Garcia Espot Pallars | 9 d'agost de 2023 a les 11:04
Oriol Sullà i Ivan Caelles amb els dos guardons | Cedida
Dues empreses d'oli del Pallars han estat guardonades aquest dilluns amb la medalla d'or durant Premis Gourmenials Catalunya. Es tracta de Cal Portalé de Claverol i Oli Erm, de la Vall de Barcedana. Els seus olis d'oliva verge extra es troben entre 12 premiats amb les varietats d'arbequina en un certamen on se'n van arribar a presentar 146.

Per a Ivan Caelles, propietari d'Oli Erm, es tracta d'un reconeixement que "va demostrant que els olis del Pallars tenen molt potencial". Caelles també és el president del centenari Molí de l'Oli de la Vall de Barcedana, que fa gairebé dos anys es va remodelar amb tecnologia punta amb l'objectiu d'aconseguir olis d'alta qualitat
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cal Portale (@calportale)

 
La primera edició d'aquests premis ha sigut una "bona fita" per als productors d'oli del Pallars, tal com apunta Caelles, ja que "es comença a reconèixer" la seva qualitat. El jurat del certamen sense dubte ho certifica: 12 xefs i sommeliers de restaurants catalans amb Estrelles Michelin, la identitat dels quals, però, s'ha mantingut secreta.

Tot i que Ivan Caelles i Oriol Sullà, cara visible de Cal Portalé, encara hauran d'esperar fins al setembre per veure en quin dels 12 llocs del rànquing han quedat, el guardó en si ja suposa una important mostra d'admiració cap a l'oli fet al Pallars. I més, tenint en compte, assegura Caelles, que la collita del 2022 no va ser del tot bona.

L'arbequina de muntanya

 
Aquest fet ha provocat que els olis presentats no siguin de varietats autòctones, però sí d'un tipus d'oliva arbequina que compta amb unes característiques particulars al Pallars: l'arbequina de muntanya. Una tipologia marcada per l'altitud i molt més estable, però sobretot molt ben valorada gastronòmicament, atès que el seu oli destaca per l'amargor, picantor i la seva intensitat.
 
No és el primer cop que un oli pallarès rep un reconeixement a escala catalana. A finals del 2021, l'oli d'arbequina de Cal Portalé ja va ser seleccionat com un dels millors del Principat en la primera edició dels premis Barcelona Catalunya Selecció.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació