Diumenge, 28 d'abril de 2024
llengua

Centenars de persones reclamen des del Port de Salau protegir el català i l'occità davant els vetos de l'extrema dreta

La reivindicació s'ha fet en el marc de la 36a edició de la tradicional trobada occitano-catalana a 2.100 metres d'altitud

Pallars Digital Alós d'Isil | 7 d'agost de 2023 a les 08:15
Imatge dels participants a la 36a pujada al Port de Salau | CAOC
Unes 600 persones arribades d'arreu de Catalunya i la regió Occitània s'han aplegat aquest diumenge a més de 2.100 metres d'altitud en el marc de la 36a Pujada al Port de Salau per exigir blindar el català i l'occità davant l'augment de l'extrema dreta. "No volem perdre l'espai que s'ha aconseguit en els àmbits de l'educació i la cultura", ha explicat la secretària general del Cercle d'Agermanament Occitano-Català (CAOC), Esther Lucea, recordant el veto de revistes en català a Borriana.

La pujada, a banda de ser una jornada reivindicativa, també té un caràcter festiu i és un dels esdeveniments més representatius de l'agermanament de les dues regions. Com a novetat, l'organització ha fet una samarreta commemorativa. Lucea apunta que l'occità i el català són llengües "minoritzades" i "perseguides" pels seus respectius estats. Per això, la 36a edició de la pujada al Port de Salau ha servit per fer un crit d'alerta de la necessitat de protegir el català i l'occità. Tot plegat, a 2.000 metres d'altitud en un indret que uneix el Pallars Sobirà amb l'Arieja i que només s'hi pot accedir a peu.
 

Dos cartells reivindicatius durant la trobada occitano-catalana. Foto: CAOC

 
Els punts de partida del recorregut per la part catalana són el Refugi del Fornet, a uns quatre quilòmetres amb un desnivell de 710 metres, i l'aparcament de Pont de Perosa, a uns sis quilòmetres i mig amb un desnivell de 620 metres. Per l'altra banda, els occitans han de passar pel vessant de l'Arieja i el poble de Salau, una ruta de més de quatre hores de camí amb un desnivell de més de mil metres.

A banda de la reivindicació política, la trobada també adquireix un caràcter festiu amb l'objectiu de recuperar les relacions entre les dues regions. "És l'ocasió en la qual podem parlar occitans i catalans i reivindicar la nostra llengua", ha conclòs Lucea.
 
Cap al migdia, s'hissen les banderes catalana i occitana per donar pas als parlaments de les entitats organitzadores tant del Pallars Sobirà com de l'Arieja. Tot seguit, els participants comparteixen elements culturals i gastronòmics dels dos territoris com ho són la música, la dansa, el vi i el formatge, entre altres. La jornada finalitza amb el Cant dels adeus i una foto de família.

Com a prèvia a la pujada, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu va ser l'escenari de diferents activitats amb una conferència a càrrec del director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Marc Garriga, i un concert de ball de música tradicional.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació