Dissabte, 27 d'abril de 2024
patrimoni

Un rai tornarà a navegar per la Noguera Pallaresa a Gerri de la Sal un segle després

Serà aquest dissabte coincidint amb els actes de la FestaSal, una jornada per reivindicar el patrimoni saliner de Gerri

Pallars Digital Gerri de la Sal | 4 d'agost de 2023 a les 10:51
Imatge de 1912 on es veu un rai de tres trams baixant per la Noguera Pallaresa a Gerri de la Sal | Raiers de la Noguera Pallaresa
Més d'un centenar d'anys després que l'últim rai baixés per les aigües del riu al seu pas per Gerri de la Sal, els raiers de la Noguera Pallaresa, aquest cop com a homenatge al desaparegut ofici, ho tornaran a fer. Serà aquest proper dissabte, 5 d'agost, a partir de les 17:30h, coincidint amb els actes festius de la FestaSal, en una baixada amenitzada per la xaranga FestucBrass Band.

L'acte està carregat de simbolisme, ja que la relació entre la localitat de Baix Pallars i els raiers històricament era molt significativa. En primer lloc, perquè Gerri és una població que es vertebra al voltant del riu. Però també és ben conegut que la mare de Déu d'Arboló era la patrona dels raiers, que s'hi encomanaven demanant una bona baixada. De fet, la proximitat de Gerri de la Sal al perillós pas de Collegats feia que els raiers hi fessin parada sovint.


Aquesta no és la única fita aconseguida recentment pels raiers pallaresos. El passat mes de maig els raiers van tornar a baixar per les aigües del riu Segre a Lleida 28 anys després del darrer cop. Va ser coincidint amb l'inici de les festes de Sant Anastasi de la capital del Segrià, amb una demostració que va servir per reivindicar l'antic ofici, declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco el desembre passat.

FestaSal: una jornada per reivindicar el patrimoni saliner de Gerri


La baixada del rai per Gerri de la Sal està emmarcada en la 3a edició de la FestaSal, una jornada plena de propostes per a totes les edats i per tots els gustos que ajudaran a dinamitzar la cultura salinera de Gerri de la Sal, on l’activitat al voltant d’aquest element tornarà a regnar per un dia. 

El certamen es va posar en marxa l’any 2021 per posar en valor el patrimoni industrial i saliner de Gerri de la Sal. L’èxit d’aquella edició, tot i les restriccions derivades de la pandèmia, va animar l’Ajuntament de Baix Pallars i el Museu de la Sal a seguir treballant per potenciar aquesta fira i aconseguir que aquesta esdevingui un revulsiu important per al municipi i ajudi al desenvolupament econòmic local.
 
Durant tota la jornada es farà un mercat artesanal amb els productors del territori. També s’ha programat una activitat geoturística pels voltants del poble, un escape room, una visita guiada al Museu de la Sal -amb participació de l'Esperanceta- o un taller de sal per als més menuts.

Durant la jornada també es preveu la inauguració del pati del Museu, una obra recentment creada i anomenada Pati de les salineres, en homenatge a totes les dones salineres de Gerri que durant molts anys van fer dures feines al salí. En aquest acte, a banda de la col·locació de la placa commemorativa al pati, es realitzaran dos graffitis amb imatges salineres. Per acabar la jornada, s’ha programat un concert amb NaTirant Band a la plaça Mercadal.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació