Dilluns, 29 d'abril de 2024
medi natural

​El Parc Natural de l'Alt Pirineu celebra 20 anys amb el repte de combinar conservació i turisme sostenible

És el parc natural més extens de Catalunya amb 80.000 hectàrees i més de 345.000 visitants anuals

Pallars Digital Sort | 2 d'agost de 2023 a les 10:10
Primer pla de l'escultura commemorativa dels 20 anys del parc | M. Lluvich / ACN
El Parc Natural de l'Alt Pirineu està d'aniversariVa ser creat l'1 d'agost del 2003 i aquest dimarts s'han programat diferents actes per celebrar els 20 anys, entre els quals la inauguració d'una escultura de ferro commemorativa a Àreu, al terme municipal d'Alins.

En el moment de la seva declaració es va convertir en l'espai natural protegit més extens de Catalunya amb 69.850,38 hectàrees protegides. Arran d'una ampliació feta el juliol del 2018, el parc compta amb una superfície encara superior arribant a les 79.317,21. Destaca per les extenses pastures i animals tan emblemàtics com el gall fer, el trencalòs o l'os bru i encara el futur amb el repte de continuar combinant conservació i turisme sostenible, en un espai que rep 345.000 visitants anuals.
 

El riu més ben conservat de Catalunya


Al projecte de rebre la certificació de la Carta Europea de Turisme Sostenible, se li sumen iniciatives com la d'aspirar al reconeixement de Wild River (riu salvatge) a l'Alt Noguera, els 30 primers quilòmetres de la Noguera Pallaresa, considerat el riu més ben conservat de Catalunya. També opten a ser espai protegit envers la contaminació lumínica i, juntament amb el Parc Nacional d'Aigüestortes, esdevenir l'àrea de protecció lumínica més important d'Europa.


Durant l'acte, el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Castells, ha dit que el parc natural "és una eina de país" i ha de servir per dinamitzar aquest territori i compatibilitzar la conservació amb el desenvolupament social i econòmic i n'ha destacat l'activitat humana com a peça fonamental. Està format per 13 municipis del Pallars Sobirà: Alins, Alt Àneu, Esterri d'Àneu, Esterri de Cardós, Farrera, la Guingueta d'Àneu, Lladorre, Llavorsí, Rialp, Soriguera, Sort, Tírvia i Vall de Cardós. I dos de l'Alt Urgell: Montferrer i Castellbò i les Valls de Valira.

Les primeres dades que es tenen de visitants són del 2017 quan se'n van registrar 314.000. L'any 2022 es van sumar 345.618 persones. Aquestes dades es calculen d'acord amb els visitants atesos als centres d'informació, oficines d'informació d'ajuntaments i del parc, i persones que són detectades pels comptadors situats en pàrquings i senders.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació