Diumenge, 28 d'abril de 2024
carreteres

El Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça reclamen que s’actuï a l’N-260 entre Xerallo i el Pont de Suert

Els consells comarcals demanen a la Generalitat de Catalunya que hi destini els 260 milions dels fons estatals

Jordi Ubach Llorens Xerallo | 1 d'agost de 2023 a les 07:59
Els veïns de Montardit de Baix durant la seva protesta a l'N-260 el passat dissabte | Cedida
Un nou accident el passat divendres a l'N-260, a l'altura de Malpàs (l'Alta Ribagorça), ha posat en evidència el mal estat de la carretera, el conegut com Eix Pirinenc. És per aquest motiu que els consells comarcals del Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça demanen a la Generalitat de Catalunya que destini els 260 milions del fons estatals que rebrà de l’encomana de gestió per inversions a l’Eix Pirinenc per millorar i condicionar el tram entre Xerallo i el Pont de Suert.

Es tracta d'un tram de 20 quilòmetres que es considera "clau" per a l'accessibilitat i la connexió interna entre totes dos comarques, però també amb la resta de Catalunya. Els consells comarcals lamenten que actualment aquest tram no disposa de la suficient amplada per al pas de vehicles de gran tonatge, i que en alguns punts ni tan sols és possible el pas simultani de dos vehicles alhora, com és el cas d'alguns ponts o del túnel de Viu.

Aquesta situació es veu agreujada quan, a causa d'un accident a l'N-230 al tram d'Escales, es desvia el trànsit cap a l'Eix Pirinenc, com ha passat en diverses ocasions els últims anys.

La circulació per aquesta via, a més, és especialment complicada els mesos d'hivern a causa del seu pas per dos ports de muntanya com són el de Perves, de 1.335 metres d'altitud, i Viu, de 1.230 metres, alhora que compta amb un traçat que passa per moltes zones d'obaga que acumulen plaques de gel. També suposen un perill els constants despreniments de pedres que posen en perill la vida dels conductors.

Pel que fa al condicionament de la carretera, des de les dos institucions es demana que es recuperin les últimes propostes de traçat proposades entre el 2008 i el 2010 pel govern central, ja que les consideren "molt més realistes" i amb un traçat "força acceptable".

En aquest sentit, des dels dos ens comarcals, conjuntament amb els ajuntaments de les dues capitals de comarca, El Pont de Suert i Tremp, es demanarà una reunió amb la consellera de Territori, la pallaresa Ester Capella, per tal d’exposar-li la situació de la via. Durant la seva visita al Pallars ara fa dos setmanes, Capella va afirmar que des del Govern es prioritzarà la millora de la carretera al seu pas pel Pirineu.

Reivindicacions dels veïns de Montardit de Baix


Les reclamacions dels consells comarcals del Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça se sumen a les reivindicacions que el passat dissabte van protagonitzar els veïns de Montardit de Baix, que van tallar la carretera N-260 al seu pas per la població per reclamar més seguretat.

En concret, proposen assegurar la reducció de velocitat a 50 quilòmetres per hora, executar almenys una opció de creuament a la N-260 i condicionar un camí fins a Saverneda, assegurant que es pugui accedir a Sort a peu.
 

Veïns de Montardit de Baix efectuant un tall durant la seva protesta. Foto: Cedida



Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació