Diumenge, 28 d'abril de 2024
piscines

Junts denuncia al Parlament la manca de socorristes al Pirineu

Alcaldes i empreses de contractació alerten d’un dèficit que pot arribar a posar en risc la possibilitat d'obrir piscines

Pallars Digital Pallars | 28 de juliol de 2023 a les 11:00
Una piscina del Pallars en una imatge d'arxiu | Ajuntament de Sort
La diputada pallaresa de Junts i alcaldessa d'Isona i Conca Dellà, Jeannine Abella, ha demanat explicacions al Govern sobre la manca de socorristes que hi ha a Catalunya. Un problema, exposa, que preocupa alcaldes i alcaldesses del territori de Lleida, l'Alt Pirineu i Aran, per les dificultats que suposa poder contractar aquests professionals cada estiu. Ho ha dit durant una sessió de control del Govern.

La diputada ha lamentat la "inacció" per part de l'executiu a l'hora de buscar solucions, i ha denunciat que "se'ns diu que hi ha prou professionals per cobrir el salvament i socorrisme de platges i piscines, però la realitat és que els alcaldes, alcaldesses i empreses de contractació alerten d'un dèficit que pot arribar a posar en risc la possibilitat d'obrir piscines", ha explicat Abella.
 
A finals de juny, de fet, aquesta problemàtica va afectar directament el municipi governat per Jeannine Abella, posant en perill l'obertura de les piscines d'Isona i de Figuerola d'Orcau. Una situació, però, que finalment es va poder resoldre, tal com va confirmar la mateixa alcaldessa a Pallars Digital.
 

Un canvi de normativa que reguli el salvament a platges i piscines

 
El problema de manca de professionals, assegura la diputada, se suma a una normativa que, per a Abella, cal actualitzar: "La solució passa per un canvi de normativa que reguli el salvament a platges i piscines, que professionalitzi els socorristes i posi en valor la bona feina que fan", ha explicat.

D'altra banda, també ha recordat que l'any passat es va aprovar una moció al Parlament amb la qual s'aixecava la moratòria de la inscripció al Registre Oficial de l'Esport per part dels socorristes i que establia, entre altres coses, la realització d'un estudi per conèixer les necessitats reals sobre la seguretat en platges i piscines, que no ha vist la llum, així com la implementació d'un pla d'inspeccions per determinar si els i les socorristes que exercien tenien titulació, que tampoc no s'ha posat en marxa.
 
Igualment, Abella ha denunciat registres d'inscrits que no s'actualitzen des de la seva creació, així com cursos per obtenir les titulacions que calen per exercir en aigües obertes amb una normativa poc concreta, que ha obligat els centres a interpretar-la, la qual cosa encara he creat més confusió entre el sector, ha detallat. Per tot això, la diputada ha lamentat que, tot i que l'any passat es va donar la mateixa problemàtica a les piscines catalanes, ara que ha passat un any "no hi ha hagut ni canvi de normativa, ni regulació del servei de socorrisme a les platges ni cap estudi que certifiqui que, efectivament no hi ha professionals disponibles al nostre país".

Així, Abella ha alertat que, davant de la manca de professionals i del desgavell legal, "no podem abocar alcaldes, alcaldesses i empreses de socorristes a incomplir la normativa exigint contractar aquests professionals quan a dia d'avui no existeixen". A més, ha avisat que "molts alcaldes tenen la tranquil·litat de tenir el servei contractat, però el cert és que, si hi hagués un incident, s'adonarien que en molts casos no estan coberts". Igualment, ha lamentat que aquest estiu els incidents i les morts per ofegament s'han multiplicat.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació