Diumenge, 28 d'abril de 2024
música

El record de Josep Sabarich presidirà el 23è Festival de Música de Rialp

El certamen oferirà vuit concerts del 3 al 20 d’agost en la primera edició sense la figura del seu creador i impulsor, mort el passat mes de gener

Pallars Digital Rialp | 24 de juliol de 2023 a les 12:22
Imatge de la presentació del festival a la Diputació de Lleida | Diputació de Lleida
Un total de vuit concerts formaran el cartell de la 23a edició del Festival de Música de la Vila de Rialp, un esdeveniment organitzat per Rialp Musical amb el suport, entre d’altres, de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i de la Diputació de Lleida

L’acte de presentació del certamen ha comptat amb la participació de la diputada i vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach; de l’alcalde de Rialp, Gerard Sabarich; del director del festival, Quim Térmens; del regidor de Promoció Econòmica de Rialp, Josep Taribó; i del cap de Màrqueting i Promoció del Patronat de Turisme, Juli Alegre.

Memorial Josep Sabarich

 
El record de Josep Sabarich, fundador i alma mater del festival, que va morir el passat gener, serà ben present durant les gairebé tres setmanes del festival, que se celebrarà del 3 al 20 d’agost. De fet, el certamen ja porta des d’enguany l’afegit al seu nom de Memorial Josep Sabarich, en record a qui, l’any 2001, va crear i impulsar un esdeveniment que, amb el temps, s’ha convertit en un dels festivals musicals de referència del Pirineu.

 
En aquest sentit, Quim Térmens ha apuntat que el millor homenatge possible a Josep Sabarich és treballar amb la mateixa il·lusió i empenta que ell ho feia i oferint  "una bona proposta musical i cultural", on totes les persones s’hi puguin sentir "properes" i amb el record del recent traspàs de la persona que va iniciar i donar sentit a tot aquest projecte. També s’ha referit a aquest aspecte Juli Alegre en dir que Josep Sabarich "va saber implicar a tothom" per tal de dur al territori una manifestació cultural de tan nivell com és el Festival de Música de la Vila de Rialp, tot precisant que fer-ho durant tants anys "no és fàcil".

Un projecte consolidat

 
En aquesta mateixa línia, Estefania Rufach ha destacat la trajectòria de 23 anys del festival, un dels referents dels molts que se celebren a Lleida, motiu pel qual ha volgut felicitar els organitzadors tot posant en valor la feina de “tots els que hi al darrere”, a la vegada que ha expressat el suport de l’IEI i de la Diputació al certamen.
 
Aquest suport ha estat un dels eixos de les paraules de l’alcalde Gerard Sabarich, que ha remarcat que sense el suport de la Diputació i de l’IEI "no es podria desenvolupar un projecte que, després de 23 anys, es pot dir que està consolidat". Gerard Sabarich també ha felicitat Quim Térmens per "entomar" el repte d’assumir la responsabilitat de ser al capdavant del festival.

Entrant més en detall en la programació, el Festival de Música de Rialp busca tenir un sentit cultural allunyat dels paràmetres expositius, fent que les propostes enriqueixin la part humana de les persones i a la vegada en siguin properes, motiu pel qual ha mirat de cuidar la diversitat de gustos musicals tot vetllant la seva qualitat i coherència, exposant la necessitat de donar espai a formacions musicals del país i a les noves fornades que en surten.

Així, el festival es posarà en marxa el 3 d’agost amb el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i El Cançoner Popular. Seguirà el dia 5 amb el Rèquiem de W.A. Mozart en versió quartet de corda d’Ensemble Pyrena acompanyat del text de la poetessa Anna Akhmàtova i de la veu d’Anna Ycobalzeta.
 
El 10 d’agost es podrà gaudir d’un recorregut des de J.S. Bach fins als tangos d’A. Piazzolla amb els xilens Duo Sahir. El dia 13 serà el torn per a la presentació del nou treball de Carolina & Ènia, titulat Meraki, amb música mediterrània, brasilera i tradicional. Pamina Trio signarà el dia 15 el concert familiar La flauta màgica, tota una història musicada per Mozart i explicada per a tota la família. Les actuacions del festival per a adults acabaran el 18 d’agost amb la fusió del jazz amb la música clàssica que exposaran LleidArt Ensemble.

Festival Rialp Jove

 
La programació, però, no seria completa sense la possibilitat d’apropar la cultura a tota la família i també de donar espai a les noves fornades de músics. És per això que, a més de La flauta màgica del 15 d’agost a l’església de Rialp, s’han programat dos espectacles més dins l’anomenat Festival Rialp Jove-2023, tots dos a l’església de Caregue i amb taquilla inversa a benefici de l’associació de veïns d’aquest poble: el dia 6, amb el duet de les violoncel·listes Gemma Dalmau i Júlia Erra, i el dia 20, amb el Kabak Duo, format per Erola Masqué (violí) i Joan Furió (guitarra).

 Consulta el programa d’actes del 23è Festival de Música de la Vila de Rialp

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació