Diumenge, 28 d'abril de 2024
Món rural

«Al camp, treballem de forma segura»: la nova guia del Govern per prevenir riscos laborals

L'opuscle compta amb recomanacions preventives en seguretat i salut laboral al sector agrari

Pallars Digital Pallars | 21 de juliol de 2023 a les 11:47
Imatge del rescat d'un treballador que havia bolcat amb el tractor a Estorm el novembre del 2022 | Bombers
El Departament d'Empresa i Treball, mitjançant l'Institut Català de Seguretat i Salut Laboral (ICSSL), ha editat la guia Al camp, treballem de manera segura, una publicació divulgativa, clara i concisa amb les principals recomanacions preventives en matèria de seguretat i salut laboral al sector agrari.

El director general de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral, Òscar Riu, ha explicat que "no ens podem permetre els accidents laborals que es produeixen al nostre país. La voluntat del Govern és estendre la cultura preventiva a tota la societat, i amb aquest objectiu es va pactar l'Estratègia Catalana de Seguretat i Salut Laboral 2021-2026, per lluitar contra la sinistralitat laboral juntament amb els agents socials, per primera vegada amb pressupost directe".
 
En aquest sentit, exposa, "un dels àmbits on estem dedicant més esforços és en les campanyes de comunicació, perquè la ciutadania ha de prendre consciència de la importància que tenen la salut i seguretat laboral i la prevenció de riscos laborals, perquè passem moltes hores a la feina i les conseqüències dels accidents poden ser molt greus".

Riu també ha destacat que "l'agrari és un sector potent econòmicament, amb molts riscos específics, on creiem que s'ha d'actuar comunicativament i impactar empreses i persones treballadores, però també a tota la ciutadania. Per això d'aquesta guia fem una distribució forta a tot el territori, amb un encartament demà als principals diaris comarcals del país". "Perquè el que volem és que hi hagi impacte. Que els treballadors i autònoms del camp tinguin clares les mesures preventives, però també la gent que s'hi dedica encara que no sigui de manera professional", ha reblat.

La guia, que està dirigida tant a empreses com a pagesos i persones treballadores que desenvolupen la seva feina al camp, ofereix indicacions per prevenir els accidents laborals pels diferents riscos que presenta el treball al sector agrari: en primer lloc, per la utilització de màquines i equips de treball; la bolcada del tractor, una de les principals causes d'accident de treball mortal en aquest sector; els atrapaments per maquinària en moviment; aixafaments en tasques de manteniment i reparació dels equips de treball, ja sigui de tractor o de la maquinària, o accidents de treball en la circulació amb vehicles agrícoles:

També té en compte l'exposició a soroll i vibracions, ja siguin del tractor o de la maquinària; caigudes, que poden ser del vehicle, realitzant treballs en altura i en cobertes o realitzant treballs a l'exterior; exposició a productes perillosos quan s'apliquin fitosanitaris; treballs en condicions climàtiques adverses, ja sigui per exposició perllongada al sol o en ambients calorosos, o per exposició a temperatures baixes, així com trastorns musculoesquelètics en la manipulació manual de càrregues
 
L'ICSSL ha editat 55.800 exemplars de la guia, que es distribuiran majoritàriament (46.800 exemplars) aquest divendres, 21 de juliol, encartades als principals diaris comarcals del país. La resta d'exemplars, 9.000, es distribuiran entre sindicats, patronals i altres organitzacions agràries perquè es difonguin entre empreses i persones treballadores del sector.

La guia també es pot consultar a la web de l'ICSSL, on es pot trobar informació ampliada i altra documentació sobre la prevenció de riscos laborals al sector agrari . En l'àmbit de la prevenció i la sensibilització en aquest sector, la guia se suma a l'activitat formativa que l'ICSSL realitza des de fa anys en col·laboració amb el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, les escoles de capacitació agrària i el sindicat Unió de Pagesos.

1.879 accidents laborals el 2022

 
L'any 2022 es van produir al sector agrari a Catalunya un total de 1.879 accidents de treball en jornada amb baixa, dels quals 1.856 van ser lleus, 21 greus i 2 mortals. A la demarcació de Lleida van ser un total de 654 accidents, dels quals 646 lleus, 7 greus i 1 mortal. Pel que fa al 2023, entre gener i maig s'han produït a Catalunya 762 accidents laborals al sector agrari (754 lleus, 7 greus i 1 mortal) i a Lleida 243 (240 lleus i 3 greus).


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació