Diumenge, 28 d'abril de 2024
Patrimoni

Restauren dos retaules barrocs de l'església de Palau de Noguera

Els treballs, reivindicats des de fa temps, han estat impulsats per l’Associació Palatium i s’allargaran dues setmanes

Pallars Digital Palau de Noguera | 19 de juliol de 2023 a les 12:00
Imatge del retaule de la Mare de Déu del Carme | Associació Palatium
Dos retaules d'estil barroc de l'església de Palau de Noguera estan començant a ser restaurats per quatre alumnes del Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya. Es tracta d'una actuació que s'allargarà durant dues setmanes, i ha estat impulsada per l'Assocació Palatium amb l'objectiu de recuperar un patrimoni de més de 300 anys d'antiguitat.

L'església de Sant Joan Baptista, de l'Orde de sant Joan de Jerusalem, és d'estil barroc, de nau única i amb tres capelles laterals per banda. El temple conserva set retaules, un a l'altar major i sis en les capelles laterals. D'aquests, els tècnics treballaran en la restauració de l'altar de Sant Antoni i el de la Mare de Déu del Carme o de les Ànimes.
 

El retaule de Sant Antoni data de l'any 1699. Foto: Associació Palatium.

 
El primer data de l'any 1699 i té un escut heràldic de la família nobiliària que el va pagar, els Besturs, representat per un estruç. El retaule està decorat amb columnes salomòniques i té ornaments com petits àngels, ocells i sarments de vinya.

Per la seva banda, el segon retaule està presidit per una pintura del segle XVIII d'un mestre del col·legi de pintors de Barcelona, Francesc Tramulles, que va treballar per l'Orde de Malta. En l'obra, la Mare de Déu intercedeix a favor de les ànimes del purgatori i els ofereix un escapulari, símbol de redempció, mentre un àngel els ajuda a pujar al cel un cop expiada la culpa. Entre les ànimes s'hi pot observar un papa, un monjo, un rei i dues dones.

Per a l'Associació Palatium, és "un honor i un orgull" poder acollir als tècnics que rehabilitaran els retaules, i celebren que finalment es duguin a terme aquests treballs, llargament reivindicats per aquesta entitat cultural i la gent del poble. La restauració compta amb el suport de l'Ajuntament de Tremp, del Consell Comarcal del Pallars Jussà i del Geoparc Orígens i del Bisbat d'Urgell.

 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació