Dissabte, 27 d'abril de 2024
salut

El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte permet detectar 45 casos en 10 anys al Pirineu

L'Àrea Bàsica de Salut de Tremp va acollir la prova pilot d’implantació del cribratge a la regió sanitària a partir del 2023

Pallars Digital Tremp | 18 de juliol de 2023 a les 10:09
Procés per al cribatge de còlon i recte a l'Hospital Comarcal del Pallars | Salut
La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran va començar a desplegar el Programa de cribratge de càncer de còlon i recte ara fa una dècada i, des d'aleshores i fins a finals de 2022, a tot el Pirineu s'han detectat precoçment 45 casos de càncers invasius sense simptomatologia prèvia.

Dels 56.123 homes i dones d'entre els 50 i els 69 anys que s'ha convidat al cribratge en aquest temps, han acceptat 35.100, la qual cosa suposa un 62,5% de participació. L'arrencada del programa es va fer amb una prova pilot a l'àrea bàsica sanitària (ABS) de Tremp, que forma part de la Unitat Tècnica de Cribratge Pallars-Alta Ribagorça i Aran. La segona fase es va desplegar el 2015 a la Seu d'Urgell i la tercera el 2016 a Cerdanya i Alt Urgell sud.
 
D'entre totes les anàlisis efectuades, 1.759 han donat positiu i s'han fet 1.588 colonoscòpies. D'aquestes, en 909 s'han detectat lesions premalignes, de les quals 225 han resultat ser adenomes d'alt risc i, per tant, han necessitat vigilància intensiva, atès que un 10% deriven en càncers. Aquestes lesions no s'haguessin diagnosticat precoçment sense el cribratge.

Ester Salvador, directora de l'àrea mèdica i sociosanitària de l'Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp, explica que la detecció precoç és una de les "millors eines" que existeixen avui en dia i gràcies als 10 anys de recorregut del programa s'han trobat lesions cancerígenes en etapes molt precoces, a vegades quan les persones encara no presentaven símptomes.
 
Això ha permès augmentar l'efectivitat dels tractaments i, per tot plegat, el balanç que se'n fa és "molt positiu". Al mateix temps, Salvador assenyala que s'han detectat i extirpat lesions per evitar que progressin cap a la malignitat i això contribueix a reduir la incidència del càncer invasiu i de la mortalitat.

Així i tot, Salvador remarca la importància de portar un estil de vida saludable. Així, comenta que no hi ha un patró de dieta específic per prevenir el càncer colonorectal, però sí que es recomana disminuir el consum de carn vermella, massa feta o cremada; menjar diàriament fruites, vegetals i làctics, i fer exercici físic regularment, a més d'evitar l'alimentació processada, el sobrepès i l'obesitat, el tabac i l'alcohol.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació