Diumenge, 28 d'abril de 2024
paleontologia

Un os trobat a Figuerola d’Orcau permet descriure una nova espècie de dinosaure

El ‘Calvarius rapidus’ és un dels darrers exemplars que va existir abans de la seva extinció a tot el planeta

Pallars Digital Isona i Conca Dellà | 14 de juliol de 2023 a les 08:23
Recreació del dinosaure descobert al jaciment de la Masia de Ramon | ICP
Els paleontòlegs de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i del Museu de la Conca Dellà, Albert Prieto-Márquez i Albert Sellés, han descrit una nova espècie de dinosaure anomenat Calvarius rapidus a partir d'un os del peu trobat a Figuerola d’Orcau.

És un dels darrers dinosaures que va existir abans de la seva extinció a tot el planeta. Va habitar els actuals Pirineus catalans durant l'etapa final del Cretaci, fa uns 66 milions d'anys, concretament en els últims cent mil anys del Mesozoic. La nova espècie és un ornitòpode, un dels grups de dinosaures herbívors més diversos, longeus i cosmopolita. La recerca ha estat publicada recentment a Journal of Vertebrate Paleontolog'.
 

Imatges del metatarsià del Calvarius rapidus. Foto: ICP

 

Un veloç corredor

 
Les restes fòssils que s'han recuperat de Calvarius consisteixen en un os metatarsià llarg i prim del quart dit del peu esquerre. Aquest material es va excavar l'any 2019 al jaciment de la Masia de Ramon, prop de Figuerola d'Orcau.

Els estudis han permès determinar que es tracta d'un subadult tardà en el moment de la seva mort. Encara no havia acabat el seu creixement, però estava arribant a la maduresa esquelètica probablement assolida entre els 8 i 10 anys.
 

El «més menut» del planeta

 
L'article destaca que probablement l'animal era un veloç corredor. A partir de la longitud del metatarsià, d'uns 15 centímetres, els investigadors estimen que l'animal no devia fer més de dos metres de longitud. "Si bé algunes espècies d'aquest grup de dinosaures feien més de 10 o 12 metres de longitud, Calvarius rapidus seria el dinosaure estiracostern més menut del planeta", ha apuntat Sellés, coautor de l'article i investigador de l'ICP.



Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació