Diumenge, 28 d'abril de 2024
natura

Volen que Aigüestortes i el Parc de l'Alt Pirineu siguin l'àrea de protecció lumínica «més important d'Europa»

En un futur a aquesta gran zona s'hi podria unir també l'àrea del Montsec

Pallars Digital Sort | 6 de juliol de 2023 a les 11:31
El cel nocturn del Pallars en una imatge d'arxiu | Parc Natural de l'Alt Pirineu
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural té previst declarar el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l'Alt Pirineu espais protegits envers la contaminació lumínica la propera tardor. D'aquesta manera, aquesta àrea del Pirineu occidental es convertirà en l'àrea de protecció lumínica "més important d'Europa".

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya, ha explicat que 13 dels 16 municipis que integren aquesta zona ja disposen de la màxima protecció. En un futur a aquesta gran zona també s'hi podria unir l'àrea del Montsec. La directora general ha destacat els beneficis per la salut d'aquesta mesura i la dinamització econòmica dels municipis.
 

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya, reunida amb els alcaldes del Pallars Sobirà. Foto: M. Lluvich / ACN

 
Boya ha presentat aquest dimecres a Sort l'impuls econòmic i tècnic a tot Catalunya per reformar les instal·lacions d'enllumenat. De fet, tots els municipis de Catalunya declarats zona de màxima protecció ja podran gaudir de forma prioritària d'ajut econòmic. Boya ha anunciat que s'ha "ampliat el finançament per a les actuacions de millora de l'enllumenat, oferint el 100% de finançament als municipis i tot el suport tècnic".

Nou milions d'euros per la reducció de l'impacte ambiental

 
Anualment, el Departament d'Acció Climàtica convoca ajuts per a l'adequació de la il·luminació exterior, destinats als ens locals de tot Catalunya (amb una dotació de 500.000 euros aquest any 2023), recentment ha aprovat un projecte integrador destinat de forma exclusiva a la reducció de l'impacte ambiental de l'enllumenat en zones d'especial protecció envers la contaminació lumínica. Aquest projecte preveu una inversió de més de nou milions d'euros fins a l'any 2028, provinents del Fons Climàtic.

La inversió anual prevista en ajuts per als ens locals és d'entre 500.000 i 1.900.000 euros l'any, que es distribuiran mitjançant convocatòries de subvencions. També es destinarà una partida econòmica específica per a establiments de titularitat privada, amb ajuts d'entre 100.000 i 200.000 euros anuals entre els anys 2024 i 2028.

Més de 100 municipis implicats


La finalitat del projecte és protegir i posar en valor el medi natural nocturn de les zones més privilegiades de Catalunya, i disminuir alhora les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle derivades del consum d'energia per a la il·luminació, en un mínim del 60% en les instal·lacions d'enllumenat exterior i també en altres municipis de menys de 1.000 habitants, que normalment estan propers a zones d'alt valor natural.

En una primera fase "es preveu incidir en actuacions al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al Parc Natural de l'Alt Pirineu i a l'espai natural de la Serra del Montsec", ha explicat la directora general. En una segona fase se centraran en el Parc Natural de la Serra de Montsant i el Parc Natural dels Ports. En total, es preveu que hi hagi més d'un centenar de municipis catalans implicats en projectes de protecció envers la contaminació lumínica.
 

Plans d'acció per veure el cel estrellat

 
Els territoris que volen ser protegits lumínicament elaboren plans d'acció amb mesures per prevenir i corregir la contaminació lumínica existent, definir les característiques que ha de tenir l'enllumenat exterior de la zona, plantejar accions de sensibilització, així com proposar integrar el cel de nit dins de l'estratègia turística del territori per tal de crear noves oportunitats per a l'economia local.

En aquest marc, el Parc Natural de l'Alt Pirineu ha inclòs en el seu Pla d'acció la creació d'una xarxa d'uns 16 miradors, de fàcil accés en cotxe o a peu, amb cartells explicatius per fer activitats relacionades amb l'astronomia. Un d'ells se situarà al port del Cantó (Pallars Sobirà) que estarà operatiu a finals d'any.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació