Diumenge, 28 d'abril de 2024
habitatge

El Govern impulsarà una nova llei per regular els lloguers de temporada

L'executiu també tirarà endavant una regulació dels pisos turístics per "garantir l'ús residencial de l'habitatge"

Pallars Digital Pallars | 6 de juliol de 2023 a les 10:39
Un pis en lloguer en una imatge d'arxiu | Albert Alcaide
La consellera de Territori, la poblatana Ester Capella, ha anunciat aquest dimecres des del Parlament que el Govern impulsarà una nova llei per regular els lloguers de temporada, que són els que tenen entre un i onze mesos de durada i que escapen la limitació de preus inclosa en la normativa estatal que va entrar en vigor a finals de maig.

"Evitarem que s'eludeixi l'aplicació de la llei", ha dit la titular de la cartera d'habitatge del Govern a la Comissió de Territori aquest dimecres. Capella també ha explicat que l'executiu tirarà endavant una nova regulació de règim urbanístic de pisos turístics per "garantir l'ús residencial de l'habitatge" en els llocs on "l'ús turístic produeixi tensions de preus" i no permeti "satisfer les necessitats de la població resident".
 
Un dels territoris catalans més "tensionats" per la presència de pisos turístics són les comarques pallareses, especialment el Pallars Sobirà. Segons dades de l'Agència de Turisme de Catalunya, diversos municipis tenen més d'un 10% d'habitatges d'ús turístic (HUT), com per exemple EspotEsterri d'ÀneuRialp i Alt Àneu. Al Jussà, la seva presència és menor, però en alguns llocs igualment significativa, com ara a Castell de MurAbella de la Concala Torre de Capdella Talarn.

 
Precisament, aquest últim municipi, juntament amb Rialp, són els únics del Pallars que fins ara han limitat els pisos turístics davant la manca d'oferta d'habitatges de lloguer. D'altra banda, fa poques setmanes el govern català ja va declarar a Tremp i Sort -juntament amb 138 municipis més. zones tensionades perquè tenen "una oferta insuficient d'habitatge assequible". A més, les dues capitals pallareses compleixen els requisits de la legislació per aplicar-hi mesures per limitar els preus de lloguer.

En la seva intervenció, Capella no ha donat detalls sobre com seran aquestes dues regulacions però ha insistit al Ministeri de Transports i Agenda Urbana que cal blindar els avenços de la norma estatal ara "sense dependre de futuribles governs estatals, alguns amb poca voluntat d'aplicar la llei". Fonts de Territori han puntualitzat que s'està treballant en una modificació del Codi civil de Catalunya

Tot i puntualitzar que la norma estatal no és la que voldria, la consellera ha defensat que tenen l'obligació "d'aprofitar totes les oportunitats per garantir el dret d'accés a l'habitatge". Catalunya va ser la primera comunitat autònoma a iniciar els tràmits per delimitar els 140 municipis amb oferta insuficient d'habitatge assequible i on s'aplicarà les limitacions que marca la llei. Per això, Capella ha reclamat al Ministeri de Transports i Agenda Urbana que ratifiqui abans de la constitució de les corts espanyoles la declaració de zona tensionada per aplicar la limitació de preus del lloguer "perquè entri en vigor com més aviat millor". 
 
D'altra banda, ha assegurat que "la llei no preveu que les ciutats puguin declarar àrees tensionades malgrat que algú estigui confós", en referència a l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. En aquest sentit, ha afegit que el Govern ha iniciat els tràmits per declarar zona tensionada la capital del país, Barcelona. Segons ha apuntat, la Generalitat "té competències exclusives en matèria d'habitatge, en el desenvolupament del dret civil propi i en matèria de consum" i, per tant, actuarà per garantir la "plena actuació de la limitació del preu del lloguer".

Ara, l'Executiu ha posat el punt de mira en aquests contractes d'entre un i onze mesos que van proliferar per escapar de l'aplicació de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) que marca en cinc anys la vigència dels contractes i de la de contenció de rendes. "El Govern de Catalunya no permetrà la utilització de lloguers de temporada de forma fraudulenta i que siguin la forma d'eludir i de burlar la limitació del preu del lloguer", ha dit Capella.


Altres notícies que et poden interessar







 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació