Dilluns, 29 d'abril de 2024
residus

El Pallars Sobirà és una de les cinc comarques catalanes que millor reciclen

Arriba al 63% de recollida selectiva, superant en quatre punts les últimes dades, de l'any 2020

Tomàs Garcia Espot Pallars | 5 de juliol de 2023 a les 11:04
Diversos contenidors de recollida porta a porta del Pallars Sobirà | CCPS
El Pallars Sobirà se situa entre les cinc comarques de Catalunya que millor reciclen. Segons un informe del consell comarcal pallarès, aquest 2022 s'ha assolit el 63% de recollida selectiva de residus, superant en quatre punts les últimes dades recollides l'any 2020. Segons l'ens comarcal, aquestes mostren la "bona tendència" en la separació i reciclatge dels residus a la comarca.

Des del 2014, quan es va establir el sistema porta a porta, la recollida selectiva al Pallars Sobirà va passar del 30 al 51% en només un any. Amb els resultats actuals, del 62,8%, els millors obtinguts fins ara, el consell comarcal celebra que el porta a porta està donant xifres "positives", i que la comarca està complint "amb escreix" els objectius europeus de recollida selectiva obligatoris.
 

Evolució de la recollida selectiva al Pallars Sobirà des del 2014. Foto: CCPS

 

Gran estacionalitat


Un dels punts més destacats de l'informe és la "gran estacionalitat dels residus" a la comarca. I és que els mesos amb més residus generats i recollits selectivament corresponen amb els pics d'ocupació turística, especialment durant l'estiu, però també a l'hivern, degut a la temporada d'esquí.

En el cas del primer període, que correspon als mesos de junyjuliol agost, durant el 2022 es van recollir gairebé 1,6 milios de quilos de residus. Mentrestant, a l'hivern, entre els mesos de desembre, gener i febrer la xifra va ser de 977.440 quilograms.
 

Gràfic que mostra els quilograms de residus recollits durant el 2022. Foto: CCPS


Recollida rural i porta a porta

 
Per altra banda, l'informe destaca la quantitat de residus separats selectivament amb la recollida rural i el sistema porta a porta. En el cas de la rural, es recullen un 39% dels residus separats, mentre que en el segon s'ha arribat a un 73% de recollida selectiva. Aquesta diferència s'accentua encara més amb la fracció resta. Amb el primer sistema se'n recull un 59%, mentre que amb el porta a porta aquesta disminueix fins al 27%.

Precisament, la fracció resta suposa el percentatge més alt d'entre els residus generats al Pallars Sobirà, amb un 37%. La segueixen aquells que es porten a la deixalleria (22,63), la fracció orgànica (11,35), mentre que amb menys del 10% hi ha el vidre, el paper i els envasos, com també les restes de la poda i el compostatge.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació